Украйна е утроила миналата година производството си на оръжия и 500 компании работят в момента в отбранителния сектор. Това заяви днес украинският министър по въпросите на стратегическите индустрии на промишлеността Олександър Камишин, цитиран от Укринформ и БТА.

"Миналата година нашата отбранителна промишленост достави три пъти повече продукти, отколкото през 2022 година. Капацитетът за 2024 г. е шест пъти по-голям от този през миналата година", заяви той на предаван по телевизията форум. Министърът обаче добави, че колкото и да се увеличава този тип производство, нуждата на украинската армия от артилерия е по-голяма от възможностите на Украйна, Съединените американски щати и Европейския съюз, взети заедно.

Камишин каза още, че Украйна е започнала производството на оръжия с голям обсег на действие, и намекна, че част от тях скоро ще бъдат доставени на фронта. "Миналата година нашите отбранителни сили започнаха да поразяват стратегически цели дълбоко в тила на Русия, използвайки оръжия, произведени в Украйна. Миналата година видяхме наши безпилотни летателни апарати в действие както във въздуха, така и в морето. Тази година ще бъде годината, в която ще ги видим на сушата. Това ще бъде годината, в която ще чуете повече за наземни роботизирани системи", подчерта той.

В отделно обръщение Михайло Фьодоров, министър по въпросите на дигиталната трансформация, каза, че 90 процента от дроновете, използвани на бойното поле срещу руските сили, са били произведени в Украйна, предаде Ройтерс.

Основните теми на проявата, в която участваха министрите, са постигането на целите на Украйна в продължаващата война, развитието на силите за отбрана и сигурност на страната, управлението на националния отбранителен и промишлен комплекс, осигуряването на икономически растеж и интеграцията на Украйна в световните пазари, прилагането на формулата за мир на президента Володимир Зеленски, постигането на гаранции за сигурност и защитата на живота на украинците.

Положението на фронта е тежко

Главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски и министърът на отбраната Рустем Умеров посетиха командни постове край фронтовата линия, съобщи днес най-високопоставеният украински генерал, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Анализирахме сегашната ситуация в детайли и обсъдихме необходимите стъпки, най-вече защитата на войските от дронове и бомбени въздушни удари, както и укрепването на някои зони на фронта", написа Сирски в "Телеграм". Към публикацията има снимки как той и Умеров се срещат с командири.

Генерал-полковник Олександър Сирски ходи в окоп северно от столицата Киев, 29 март 2022 г.

Снимка: AP/БТА

Сирски, който не каза кога е било посещението, добави, че "обстановката е сложна и изисква постоянно наблюдение", предаде Укринформ.

Украинската армия се мъчи да спре руските сили по дългата фронтова линия 2 години след началото на инвазията. Руската армия превзе миналата седмица стратегическия източен град Авдеевка след продължило няколко месеца настъпление.