Вотът на доверие или недоверие е давал резултат по-скоро през 90-те години. Пред последните 10-15 години обаче това не е така, каза в предаването "Преди всички" на БНР политологът от изследователски център "Тренд" Евелина Славкова.

"Вотът на недоверие е много силен инструмент на демокрацията и много честото използване води по-скоро до неговото изхабяване, обезценяване, когато наистина не си сигурен, че може да доведе до по-сериозни резултати", коментира политологът.

БСП внася в деловодството на Народното събрание в 14.00 часа четвъртия си вот на недоверие срещу правителството на "Борисов" 3. Недоверието към правителство на Бойко Борисов е на тема "Провал в политиката на околната среда и водите". Сред мотивите на социалистите са кризата с водата в Перник, мръсният въздух и вноса и горенето на боклуци.

И трите вота на недоверие до този момент бяха неуспешни. Не мисля, че четвъртият ще бъде по-различен, прогнозира Славкова.

Извън чистата математика, че се очаква 104 депутати да подкрепят вота, тя изтъкна други аргументи за неуспеха му.

"От друга страна нито една от политическите сили в НС не е готова за избори. Дори на самата БСП ѝ предстои тежка година в контекста на вътрешните избори, които ще претърпи, трябва да си изберат лидер. В момента партията ще бъде много съсредоточена върху изборните отчети по места, кампания, защото сме убедени, че от страна на вътрешната опозиция в БСП ще има кандидати. Там ще се разгръщат интересни процеси и няма как БСП да бъде консолидирана хем да действа по линия на вътрешните избори, хем в посока на предсрочни парламентарни избори", коментира политологът.

По-малките формации пазят спокойствието на правителството, за да бъдат сигурни, че ще изкарат пълен парламентарен мандат, отбеляза Славкова.

"Така че, по един или друг начин, всеки ще крепи статукво до последно, защото никой не би искал да напусне Народното събрание. Това е тъгата и цинизмът в цялата ситуация. И тук не говорим само за правителството на Борисов, а и за всяко едно правителство, в което всеки се стреми да запази своите позиции, независимо от безобразията, които се случват", изтъкна Славкова.

Как се позиционира ДПС в предстоящия вот? ДПС като част от опозицията не изненадват със становището си да подкрепят вота на недоверие, допълни Евелина Славкова, но припомни изказвания на почетния председател на партията Ахмед Доган, че не е време за предсрочни избори.

"Без да правим различни аритметични интерпретации, не се чувствам свободен след вота да си търся друга работа", коментира преди няколко дни финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента. Той подчерта, че правителството е подкрепено от ПГ "Обединени патриоти" и от ГЕРБ. То ще функционира, докато повече от половината народни представители не решат друго, подчерта министърът.