Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет ще обсъди на своето заседание днес искането на правителството и кмета на Перник да се ползва водопреносната мрежа на София, за да се насочи вода към Перник от водосбора на язовир "Белмекен".

"Кризата в Перник отвори очите на всички. Аз не мисля, че в момента може да се случи нещо подобно, защото обществото вече е изключително негативно и наблюдава тези процеси. Не бихме си позволили с наши действия да увредим други градове. Трябва да направим всичко възможно язовир "Студена" да си възвърне силите". Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред Нова телевизия.

По думите му, в момента каквото и да правят властите, язовирът е на критично ниво.

"Разчитам на природата и вярвам, че тя ще напълни язовира. Това, което успяхме да направим е да намалим разходите, които бяха около 8 см на денонощие. Сега са около 5,5 см. Очакваме обаче, че ще има застудяване, което води до това дебитът, който влиза в язовира да е по-малък", посочи Караниколов.

След извънредна среща в събота при премиера Бойко Борисов стана ясно, че Перник ще се снабдява с вода от язовир "Белмекен". За да стигне водата до града обаче, ще се използва водопреносната мрежа на София.

"Искаме гаранции, че водният баланс на София няма да се наруши по никакъв начин. На изхода на Мало Бучино преди водопроводът, който ще се построи до Перник, ще има спирателен и измервателен механизъм. По този начин ще знаем точните количества вода, които се пренасочват", каза пред bTV Прошко Прошков, общински съветник в СОС.

От "Софийска вода" ще бъде изисквано да предоставя ежемесечни справки за подадените количества вода и наличието на вода в язовирите.

Прошко Прошков заяви, че няма да се стигне до това водоснабдяването към Община Перник да бъде прекъснато, защото дори и при абсолютна суша, София е осигурена с вода години напред.

От своя страна кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че на този етап водният режим няма как да бъде отменен. Перничани обаче трябва да са по-спокойни, че ще имат гарантирана вода.

По думите му през последните 30 години не е имало подмяна на ВиК структурата в Перник и това е довело до тази голяма загуба на питейна вода.

"Бяха отпуснати 24 милиона лева за подмяна на водопреносната ни мрежа извън големия воден проект, който ще стартира пролетта. В рамките на година и половина Перник ще има подменена подземна ВиК инфраструктура, която ще свали значително загубите, които са в момента в мрежата", обясни кметът на града.

Разчетите на ВиК дружеството са, че в рамките на следващите три месеца язовир "Студена" да може да гарантира водоподаване.

"В момента, в който се пусне вода от Мало Бучино към Перник, ще се спре водоподаването от "Студена", за да може язовирът да започне да връща обемите си", поясни Станислав Владимиров.