Ще подкрепим заявения вот на недоверие срещу правителството. Това съобщи пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев пред журналисти след консултациите с БСП за вота на недоверие.

По думите му, причините за това били много.

"Най-формалната е, че сме опозиционна партия. Най-съществената е, че е налице водна криза в Перник и в други райони на страната. Има криза и с отпадъците. Третата причина, която за нашата партия е много важна. Нашата управленска програма се базира на екологичните принципи. Мотото на нашата програма е "Чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия". Повече от това мога да ви кажа, че нашата програма не само акцентира върху екологичните проблеми, но ние смятаме да използваме зелената икономика като основен инструмент за икономическия растеж в страната", обясни Цонев.

Според него политиката в сферата на водите, в сферата на отпадъците, която води управляващата коалиция най-меко казано е хаотична.

"Тя води до перманетни кризи. Резултатите от този вот ще бъдат в няколко посоки. Първо, да се види чрез дебата какви са истинските проблеми. Направи ни впечатление, че колегите от БСП са развили много детайлно в рамките на около 30 страници своите мотиви. Нашите колеги, които са експерти в тази област също развиха много детайлно предните дни пред нашите ръководни партийни органи нашите мотиви. Ние ще ги кажем в зала. Някои от тях съвпадат с тези на БСП, други са различни", посочи зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Той посочи, че програмата на ДПС е направена преди зеления пакт на Европа.

"За нас е добре дошло, че ЕК и ЕП тези дни приеха първите акценти на тази програма и първите мерки. Това потвърди правилността на нашата програма на ДПС, че българската икономика може да тръгне по един по-ускорен път на развитие, използвайки инструментите на зелената икономика и екологията", отчете още Цонев.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев пък коментира, че е крайно време правителството да си отиде самостоятелно или да бъде свалено.

"Това правителство е заплаха за живота и здравето на българските граждани. Всеки ден медиите сигнализирате за доста криминални случаи, за депотиране на опасни отпадъци, за горене на отпадъци. Стигнахме дотам и децата да не им даваме да излизат ву чилищния двор, защото се диша мръсен въздух. Колегите от ДПС смятат, че е необходимо този вот да бъде подкрепен. Навременен вот в изключително важна област", заяви още Стойнев.

Той посочи, че всеки един вот на недоверие е и математика.

"79 народни представители от левицата, плюс 25 от ДПС прави 104 народни представители. Утре ние ще имаме среща и с колегите от "Воля" и независимите народни представители. Колегите от "Воля" са заявили, че не подкрепят това правителство, така че е съвсем нормално да обсъдим и с тях мотивите на вота на недоверие. Независимите народни представители затова са и независими и отиваме плюс още 20 народни представители, прави 124 народни представители. Това трябва да е новото парламентарно мнозинство. Нека да е ясно кой стои зад правителството и кой не подкрепя правителството. Успехите са толкова много, че като че ли от вчера започваме да излизаме извън областта на околната среда и водите? България сама се отказа от европейски средства. Нещо, което не се е случвало никога досега за изграждането на автомагистрала "Струма", допълни още Стойнев.

От ГЕРБ коментираха, че правителството трябва да продължи своята работа. Днес в Народното събрание започнаха консултациите на левицата с опозиционните партии. Първи бяха от ДПС, утре е срещата с ПГ на "Воля-българските родолюбци".

Сигурна съм, че правителството трябва да продължи своята работа, защото е важно в кризисна ситуация да има кой да решава проблемите на хората, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Всички останали теми, които засягат функционирането на политическите партии, не трябва да се смесват с това, за което сме в НС - да представляваме българските граждани и да решаваме всички въпроси, които са важни за тяхното битие, посочи тя.

"Воля" ще постави няколко въпроса пред БСП на консултациите за предстоящия вот на недоверие. Това съобщи заместник-председателят на ПГ на "Воля - българските родолюбци" Кръстина Таскова пред журналисти в парламента.

Тя посочи, че един от въпросите е какво очакват самите представители на БСП от вота - да бъде успешен или не. "Те са втората политическа сила по големина и имат право да съставят правителство в рамките на този мандат. Ако това е целта им, с кого ще управляват - с ВМРО, към които напоследък са доста меки и ги подкрепят? С ДПС отново - нова тройна коалиция", пита Таскова. От друга страна дали имат план за разрешаване на кризата или действат на принципа "стани да седна", продължи тя с въпросите към БСП.

Важно е също какъв е истинският мотив на вота - да затвърдят позицията на "един амбициозен лидер, който е пред конгрес" или просто е поредният политически ход на опозицията след като стана ясно съглашателството им с управляващите и тяхната цена от осем лева на глас, коментира Кръстина Таскова.