Вотът на недоверие към правителството е абсолютно безотговорно поведение, на което ние, като управляващо мнозинство, ще реагираме като го отхвърлим. Това каза на пресконференция Тома Биков, член на ПГ на ГЕРБ. Пресконференцията е по повод дадената по-рано през деня пресконференция от БСП и готвения от тях вот на недоверие към правителството за провала на правителството в политиката по околна среда и води.

Биков констатира, че от БСП за три години така и не са разбрали, че вотът на недоверие не е "пиар инструмент". Той призова лидера на БСП Корнелия Нинова да се вгледа в действията на кмета на Перник, който е от БСП, но работи заедно с правителството за справяне с кризата в Перник. Тома Биков констатира, че единствената мярка, която БСП предлага за справянето с водната криза, е правителството да падне. Той определи като нахално поведението на народния представител Явор Божанков от БСП по време на пресконференцията, който, по думите му, си е позволил да говори срещу боклука, след като и семейният му бизнес е свързан със скраб.

Ивелина Василева, председател на комисията по околната среда и водите посочи, че поведението на БСП не е държавническо. По думите й нагнетяването на страх и истерия не е отговорно поведение за една политическа сила. Тя посочи, че БСП през годините не са внесли нито едно законодателно предложение в секторите "води", "въздух" и "отпадъци" и дори нещо повече подкрепили са законодателните предложения на ГЕРБ за въвеждане на стандарти за използваните горива, задължително видеонаблюдение за депата за отпадъци. Ивелина Василева заяви, че единственото предложение, което като опозиция БСП прави в своя стратегически документ "Визия за България" за сектор "Околна среда" е на няколко реда. Тя определи това предложение като "прелюбопитно" и констатира, че от БСП предлагат да бъде осигурено финансиране за инсталации за горене на отпадъци.