Бившият министър на отбраната Стефан Янев заяви за NOVA, че ще обяви политически проект, "когато му дойде времето". "Ще го обявим и ще кажем на хората какво искаме, но първо ще чуем и тях", посочи той от Шипка.

Според Янев сега българите със сигурност не са обединени. "По ред причини и предвид това, което се случва в световен план и на километри от нашата родина, войната, която е в Украйна - всичко това са фактори, които разединяват. Но да се надяваме, че ще дойде времето, когато ще намерим себе си и пътя, по който трябва да вървим занапред", допълни Янев.

По думите му от българите зависи дали и каква България ще имаме в бъдеще. Затова призова да сме обединени на националния си празник.

Както се очакваше, бившият служебен премиер в кабинетите на Румен Радев отиде до Казанлъшко за честванията на 144-ата годишнина от Освобождението. 

По-рано възможността за нов проект след оставката от страна на Янев коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Румен Радев два пъти прави Стефан Янев служебен премиер, за една седмица - обрат, или е проектът за следващата партия". 

"Те (управляващите) нямат политика, абсурдно е да се коментира това, което правят, добави той. Винаги съм казвал, че Радев е умен човек и разбира, че те ще го завлекат на дъното и какво прави - преформатира политическото пространство, разцепи БСП, сега му трябва някой, който да замести "Продължаваме Промяната", обясни Борисов.

За новия проект се говори от седмици, дори се стигна до дати за учредяването му в най-скоро време.

Твърди се, че новата формация няма да има претенцията да заема "лява" ниша, но целта е да се обере вот и от разочарованите от БСП, и от "Има такъв народ", и дори от "Продължаваме промяната" - заради изразената от премиера Кирил Петков твърда позиция срещу руската инвазия. Но и също така от проруски настроената "Възраждане".

Премиерът Кирил Янев се аргументира по следния начин за освобождаването на Стефан Янев: "Мотивите за оставката са, че никой министър на това правителство няма право да прави собствена политика през Фейсбук. Никой министър не трябва да се чувства, че той е залог на стабилността на едно мнозинство. И такива изказвания няма как да се търпят от този състав на МС. Искам ясно да кажа, че това правителство не може да бъде залог на който и да било. Имаме ясна политика, 4 партии, които го подкрепят, и решенията се вземат в този формат", заяви Петков.

Президентът Радев пък отправи критики към работата на вече бившия министър на отбраната Стефан Янев, когото похвали само в качеството му на бивш служебен премиер.

"Очаквах повече от Стефан Янев като министър на отбраната", призна Румен Радев пред медиите в коментар на рокадата в кабинета.