Президентът отправи критики към работата на вече бившия министър на отбраната Стефан Янев, когото похвали само в качеството му на бивш служебен премиер, а в същото време не спести комплименти към неговия приемник.

Очаквах повече от Стефан Янев като министър на отбраната, призна Румен Радев пред медиите в коментар на рокадата в кабинета, при която Янев бе сменен от поста по искане на премиера Кирил Петков.

"Г-н Стефан Янев беше успешен министър-председател в трудни за България времена. Именно неговото правителство започна промяната, показа, че страната ни може да се управлява по друг, демократичен начин. Върна надеждата на хората и най-важното - това правителство организира честни избори, които именно докараха сегашните управляващи на власт", започна с похвалите президентът.

"Но като министър на отбраната очаквах повече, очаквах повече и като инициатива, и като ангажимент към проблемите на българската армия и като работа за гарантиране на нейната боеспособност за ускоряване на процесите за модернизация", разкритикува президентът.

Румен Радев отрече слуховете, че ще прави партия. 

"И понеже отново, за пореден път вървят всякакви слухове за някакъв нов мой политически проект с нови подставени политически лица, искам още веднъж да заявя - не правя никакви политически проекти с никого. Изпълнявам стриктно конституционните си задължения в обхвата на моите правомощия", декларира Румен Радев.

Той не спести суперлативи към новия военен министър Драгомир Заков.

"Познавам г-н Заков и неговата работа. И моето мнение за неговата работа е много добро. Очаквам той да успее да навлезе в сложните проблеми и дълбоки процеси, които текат в българските Въоръжени сили на терен, защото от Брюксел и от грамите невинаги може да добие реална представа за тези процеси", предупреди президентът.

"Очаквам политиката в сферата на отбраната, независимо от името на министъра, да отстоява българския интерес и да води до реални резултати", каза държавният глава и подчерта, че изпълнението на приетите от КСНС решения "са критично важни за модернизацията на армията и именно това ще бъде атестатът за работата на военния министър".

Радев не пожела да коментира по същество дали ще изпращаме оръжие и самолети на Украйна, като подчерта, че това е в правомощията на кабинета, но наблегна, че подобно решение трябва да мине през решение на парламента.

"Много е важно бълг парламент, ако има такова решение, да го утвърди", каза той.

"Тази братоубийствена, срамна агресия, тази война, която погубва хора, води до огромни пазрушения и страдания, заслужава санкции. И цяла Европа и светът се обединява около това", коментира още Радев.