Стефан Янев обяви, че очаква да бъде начело и на следващото служебно правителство. По думите му ще има промени в състава на третия служебен кабинет на президента Румен Радев. Призна, че служебното правителство е влязло и в нетипични функции като предложението за актуализация на бюджета.

"Очаквам аз да бъда този, който ще бъде министър-председател на следващото служебно правителство", заяви Янев в отговор на журналистически въпрос по време на откриването на учебната година в Габрово.

По думите на служебния премиер, предвид политическата ситуация в момента и заради факта, че нито 45-то, нито 46-то Народно събрание не са успели да излъчат стабилно парламентарно мнозинство и правителство, в изпълнение на Конституцията вероятно вече президентът Румен Радев е подписал указ, който ще влезе в сила от утре.

Според Стефан Янев могат да се очакват промени, защото такъв е животът. "Нека да видим Указа публикуван и тогава да говорим, да не се окаже, че е нещо преди вятъра", допълни Янев.

Той коментира и оценката за свършеното дотук от служебното правителство и подчерта, че гражданите могат да бъдат спокойни - до края на годината има финансов ресурс, който да отговори на няколко от очертаващите се кризи. По думите му правителството е готово да помогне както на здравната система да се справи със здравната криза, така и на бизнеса, за да продължи да се развива:

"С едно изречение не можем да обобщим, прекалено много неща свършихме. За съжаление, предвид политическата ситуация и развитието в последните месеци в България се наложи да извършим дори някои нетипични неща за служебен кабинет, включително и взаимодействахме с 46-ия парламент най-малкото по промяната на три основни закона: бюджетните актуализации и за държавния бюджет, и за НЗОК, и ЗДОО. Така че, в това отношение мога да кажа, че това беше важно и българските граждани могат да бъдат спокойни, че до края на годината има наличен финансов ресурс, който да отговори на няколко от така очертаващите се кризи и че ще сме в състояние да помогнем както на здравната система да се справя със здравната криза, така и на бизнеса да продължи неговото развитие, този положителен тренд, който има в момента не само у нас, но и в целия свят."

Министър-председателят, заедно с областния управител Борислав Бончев, участваха в откриването на учебната години в основното училище "Неофит Рилски", което през 2022 година навършва 95 години и от тази година започва работа по иновативни програми. Премиерът Янев посочи в словото си пред учениците и учителите, че образованието и науката са приоритет на правителството и образователните институции винаги ще срещат подкрепа.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че е готов със състава на служебното правителство, но той ще бъде официално обявен утре.

Междувременно вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че очаква следващия служебен кабинет да продължи линията на досегашния. Тя даде висока оценка на работата на досегашното служебно правителство, като коментира, че "безспорно вдигна летвата много високо". По думите й то представлява една успешна формула.

"Президентът Радев доказа, че може да прави правителства. Успешен състав, различни хора, с различни убеждения, но въпреки това една невероятна спойка между тях в името на българите и на решаването на многобройните проблеми, които стояха през тези месеци", каза  вицепрезидентът.