Има създаден механизъм между прокуратурата, ДАНС и МВР, които са по места във всички райони на страната, работят в пълен синхрон и координация, и отговарят на сигналите, каза пред bTV вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Стефан Янев.

За парламентарните избори у нас всички съоръжения по границата ще работят нормално, допълни Стефан Янев.

„Ще осигурим на границата един нормален пропускателен режим, какъвто го има всеки ден. Не говорим за извънредни мерки. Става въпрос за нормално протичане на процедурите на границата за преминаване на хора, стоки и товари. Наше задължение е да осигурим еднакви права на всички избиратели”, каза той.

Относно ограничаването на гласуването в Турция до консулствата и посолствата вицепремиерът заяви, че това е едно политическо говорене: "Изборите са организирани на базата на Избирателния кодекс и там е казано, че в Турция ще има 35 избирателни секции и ние изпълняваме закона".

Във връзка с предстоящия референдум в Турция, министър Янев поясни, че в консулствата на Турция и в посолството на наша територия ще има избирателни секции.

Оградата по границата не е достроена, защото има един участък, който е един от най-трудните, каза министърът. По думите му ще бъде обявена обществена поръчка, ако се реши да се достроява, но в момента той не е запознат с такива конкретни планове.

Във връзка със заплахата на Ердоган и опасността големи групи мигранти да тръгнат към границата ни, Стефан Янев смята, че това е по-скоро в контекста на техния предизборен момент преди референдума.

Той допълни, че има отделни представители на европейските сили, които участват в охраната на източната и на другите граници.

Има възможност да дойдат и по-големи подкрепления, но по думите му такива преговори не се водят, защото няма такава заплаха. Каквото е необходимо превантивно, всичко е направено, категоричен беше министърът.