"За да си успешен в политиката, трябва да обединяваш, не да разединяваш" - това заяви председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев пред Петър Волгин в БНР в коментар на изборните резултати на БСП от вота на 4-ти април и на състоянието на партията преди предстоящия на 11-и юли предсрочен вот.

Той посочи, че най-важното, което левицата е трябвало да направи, е да си отговори защо след масови протести срещу ГЕРБ и след 4 години в опозиция БСП е загубила половината от гласовете, които е получила през 2017-а година.

"Отговорът се дължи на няколко обстоятелства - първо, самата линия не беше достатъчно категорична и ясна, когато не беше необходимо, БСП напускаше парламента, когато беше необходимо накрая, БСП беше в парламента. БСП излъчваше сигнали за постоянни вътрешни междуособици, а никой не дава гласове за партия, която постоянно е скарана. При това това скарване идваше отгоре, от ръководството на БСП, винаги се търсеше врагът с партиен билет", подчерта той.

Станишев определи като изкуствено широката лява коалиция, която Корнелия Нинова сключи с партиите на Румен Петков (АБВ) и на Георги Кадиев ("Нормална държава"),

"Това само по себе си не е лошо, но честно казано изглежда малко изкуствено, както изглежда коалицията между тъй нареченетите партироти - те до преди един месец не се дишаха, сега изведнъж станаха Българските патриоти и са заедно. Това показва, че по-скоро мотивът е краткосрочен, да се направи сбор от някакви гласове, отколкото цялостен, защото за да има сериозна промяна в резултата на нашата партия, трябва да покажеш, че си разбрал какво ти казват тези хора, които не са те подкрепили, което засега не личи, за съжаление", изтъкна той.

"За да обединяваш другите, първо трябва да се обединиш вътре, аз съм много притеснен от това, което чета в медиите, че в много области - Видин, Враца, Кюстендил, Шумен, Добрич, Велико Търново, Пловдив - хора, които носят гласове, се отказват да участват в листите, това показва, че партията е сърдита на наложените отново водачи, които не са познати, на липсата на диалог, във Велико Търново за пореден път потърсиха разбиране от ръководството, не се получи", коментира още Станишев

Той даде и още един пример, че извън Изпълнителното бюро на БСП са се оказали хора, които са поискали оставката на лидера. По думите му обяснението на Нинова, че водачите на листи няма да бъдат членове на бюрото, за да се съсретодочат върху изборите, се прави по много удобен начин, но изтъкна, че това не важи за зам.-председателите на партията, които също са водачи.

Според него несполучилият опит за обединение на БСП с "Движение 21" на Татяна Дончева е било за сметка на потенциални бъдещи партньори и прогнозира, че това ще бъде лоша база за сътрудничество с "Изправи се! Мутри вън!" след изборите.

"Не се получи с Таня Дончева, а това можеше да бъде единственият знак, че БСП е по-близка до партиите на промяната, отколкото до партиите на статуквото... Какво направи БСП в последните седмици на работа на 45-ия парламент - изпокарахме се с ИТН, с ИМВ, с ДБ, с потенциалните партньори. Това задава лоша тенденция за бъдещото Народно събрание", подчерта Станишев.

По повод служебното правителство на президента Румен Радев Станишев заяви, че то се харесва от хората, които искат промяна. В същото време политолози и говорители, близки до ръководството на на БСП, се изказвали доста критично срещу него. Според него обаче тези значи се разчитат, защото хората не са глупави.

По думите му едва ли новата партия на Жан Виденов ще може да влезе в парламента, макар че в средите на левицата той е възприеман като почтен човек, за съжаление обаче тезите на хората около него били повече за миналото, отколкото за бъдещето. 

Той добави, че партиите, които искат да спечелят изборите, трябва да кажат не само какво ще прави, но и как ще го направи:

"Хората искат политиците да намерят решение. Ясно е, че ще се управляваме от коалиция, но въпросът е каква коалиция".

Лидерът на ПЕС акцентира, че трябва да има ясно формулирани приоритети на бъдещото правителство, като посочи, че според него те трябва да са овладяване на епидемията от Covid-19, коригиране на Плана за възстановяване, за да бъде представен в ЕК и да започне да работи.

Като трета важна цел той посочи нормализацията на обществения живот и възстановяването на институционалността: "Не може цялата власт да се концентрира в едни ръце, защото това е порочно".

Цялото интервю можете да чуете ТУК

Междувременно беше съобщено, че заседанието на Националния съвет на БСП, което трябваше да се проведе утре, се отменя и ще се състои на 3-и юни. Тогава трябва да бъде готова окончателно листата на социалистите за участието на БСП в предсрочните избори на 11 ти юли.

Провеждат се отчетни конференции в цялата страна. От "Позитано" 20 подчертаха, че попълването на листите е без проблем.

Националният съвет на БСП служебно ще нареди листата във Велико Търново. До тази ситуация се стигна след като за втори път Областният съвет на социалистите не събра кворум, за да определи имената на кандидат-депутатите. Така за първи път Националният съвет ще нареди листата на местните социалистите.

Бойкотът е от 7 от 10-те общински структури на БСП в областта, които не приемат представителя на гражданската квота юристът Явор Божанков да е водач на листата и отказа на световния шампион по стрелба и почетен гражданин на Велико Търново Весела Лечева да участва в изборите на 11 юли.

Отводи да участват в листата са си направили още бившият депутат Валентин Ламбев, областният председател на партията Мариана Бояджиева, както и икономистът Димитър Чолаков. Предстои сформиране на областния предизборен щаб.