Моето усещане, а мисля, че и на голяма част от българите е, че сме свидетели на един политически театър, в който всеки играе роля, казвайки колко много иска да създаде правителство, но другите му пречат. Това коментира в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът от ПЕС и бивш премиер Сергей Станшиев.

"Политиците като че ли се отказаха от т.нар. периферия - всеки говори само на твърдите си избиратели, изкопава окопи около това пространство, между себе си и другите и не се води диалог. Когато няма политическа стабилност, България започва да се възприема като болния човек на Европа", посочи той.

По думите му политиците създават атмосфера за поява на екзотични и популистки идеи като референдмуите за еврото и президентската република. С това поведение се разрушават консенсуси от десетилетия, което от своя страна създава икономически, социални и политически проблеми, посочи той.

"Бих призовал партиите първо малко да оберат езика, защото след време пак ще трябва да седнат на общи маси и да търсят решение. Второ, да имат ясни позиции по ключови въпроси за развитието на България - членството в еврозоната, Шенген, политиката за подкрепа на българския бизнес и на хората. Как ще гарантират бюджет, който да решава проблемите, но да не отиде в свръхдефицити", каза Сергей Станишев.

Той назова и няколко приоритета на страната, върху които партиите трябва да имат позиция и да стигнат до консенсус.

"Образованието у нас е в криза, а функционалната неграмотност нараства безобразно. Нямаме бъдеще без образовани хора. Другият приоритет е здравеопазването - то е обществено благо, а не просто пазар на търговски отношения", посочи още той.

БСП губи позиции и макар да получава ясен знак от избирателите си, че нещо трябва да се промени, се казва "продължаваме напред". Това напред явно е надолу, коментира още Станишев.

"Като че ли БСП вече е доволна не да бъде първа или втора политическа сила, а на позицията, на която сме сега - пета - и някаква форма на балансьор, както беше ДПС преди време и се залепваме или за едната страна - ПП и ДБ или за другата - ГЕРБ и ДПС. Г-жа Нинова има много грехове пред БСП, но поне следваше една линия, която ние сме държали от 2009 г. - ние сме алтернативата на ГЕРБ. Това се загуби. Сега като алтернатива се счита ПП. С такова поведение БСП губи достъп до своята периферия. Хората ще поставят въпроса, че не може без някаква промяна в партията. Ако няма здрава левица, не може да има нормална политическа среда", посочи още бившият  премиер.

Той е съгласен с думите и твърденията на независимия депутат и бивш народен представител от БСП Явор Божанков, че социалистите все повече приличат на "Възраждане".

По думите му третият мандат за съставяне на правителство не бил добре изигран, като "червените" били готови да го дадат на ГЕРБ и да управляват заедно. БСП винаги е била партия, която е консенсусна, но сега тръгна да се бори срещу националисти и конституционалисти на техен терен. Когато тръгнеш да се състезаваш с други на техен терен, винаги губиш. Сега предстои пореден тест пред БСП, който да не е последен като възможност - конгресът на партията на 11 февруари, посочи Станишев.

Според него без промяна в БСП не може да се възстанови доверието към партията. Без силна левица не може да има нормална, демократична и социална България, каза Станишев.

Той няма лични свръхамбиции отново да е лидер на БСП, но продължава да вярва, че политиката е да се върши нещо добро. Трябва да има екип от хора, които имат обща кауза, категоричен е Станишев.