Ние не одобряваме изтеглянето на САЩ от споразумението с Иран, осъждаме и насилието в сектора "Газа". Това каза председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по време на пресконференция преди координационна среща на левите премиери и партийни лидери.

Сергей Станишев и Алексис Ципрас

Снимка: Павлин Даскалов

Станишев посочи, че основната тема са Западните Балкани и европейската им перспектива. "България може да се гордее, че като нова страна член в ЕС, се превръщаме в регионален лидер, който е способен да помага на другите по този път. Това е успех за България и всички българи", каза Станишев. Той изрази надежда през юни ЕС да стартира преговорите с Македония и Албания.

Фактът, че от 15 години в дневния ред на Европа темата за европейското бъдеще на Западните Балкани е централна, е успех за България и председателството ни.

Удо Булмани Сергей Станишев

Снимка: Павлин Даскалов

"Всички знаем, че днес и утре са пикът на българското председателство на Съвета на ЕС", отчете лидерът на ПЕС и припомни, че предишната подобна среща е била през 2003 г. в Солун. Той благодари на Федерика Могерини за усилията това да стане факт, защото наред със самия процес на разширяване е много важно, че Европейската комисия е излязла с 6 много важни инициативи във връзка със свързаността на региона, дигиталната икономика, образованието и много други неща, които са важни за хората от Западните Балкани, така и за самия ЕС.

Сергей Станинишев и Джозеф Мускат

Снимка: Павлин Даскалов

"Нашето семейство да покаже ясна позиция по отношение на европейската перспектива на Западните Балкани. Исторически именно социалистите в Европа винаги са подкрепяли процеса на разширяване, в това число за България", допълни Станишев.

Лидерите и премиерите от ПЕС играят важна роля в този процес, подчерта Станишев и даде пример с премиера на Македония - Зоран Заев.

За една година управление Зоран Заев видимо променя Македония и служи на обществото, а не на политическите си интереси, отбеляза Станишев.

Той  отчете като позитив и подписването на Договора за добросъседство. По думите му този договор е бил протакан 10 години, заради национализма и липсата на политическа воля.

Снимка: Павлин Даскалов

"Искам категорично да подкрепя и усилията на правителството на Зоран Заев и правителството на г-н Ципрас за намиране на решение, достойно и за двете страни за решаване на прословутия езиков спор, който се точи вече 30 години. Аз знам, че има и националистически атаки срещу тях, има немалко съпротива, но това се нарича лидерство. То трябва да бъде подкрепено и окуражено за благото на целия регион", заяви Станишев.

Според него Западните Балкани имат много да наваксват, но ЕС също трябва да покаже ясен ангажимент и програма за действие, които да ускорят процеса. По думите му перспективата и ясният политически ангажимент от страна на ЕС към Западните Балкани са много важни.

Станишев посочи, че е важно да се разбере политическият контекст за цяла Европа, не само за региона. "Раните от войните от 90-те години са много пресни, много лесно могат да бъдат отворени", каза Станишев и допълни, че има много сили както вътрешни, така и външни, които биха желали да разиграват геополитически игри на територията на Западните Балкани. "В редица страни от ЕС имат немалко скептицизъм, имат опасения за този процес", посочи Станишев.

Вторият мобилен пакет също ще е сред основните теми на европейските лидери на срещата в четвъртък. По мобилния пакет решаваща роля има правителството, отбеляза Станишев.

Снимка: Павлин Даскалов

"Това, което ние се опитваме да постигнем да има справедлив баланс, защото такъв беше постигнат например при трудните преговори между страните-членки в институциите по отношение на директивата за командированите", заяви Станишев. По думите му това ще се търси и в разговорите за транспортния сектор. "Част от предложенията носят характер на протекционизъм в полза на някои държави срещу българския транспортен сектор, което е неприемливо", допълни лидерът на ПЕС.