Първо трябва да знаем, че очакванията към българското европредседателство бяха твърде занижени. Затова оценката за представянето е по-добра отколкото очакванията, това коментира лидерът на ПЕС - Сергей Станишев. 

Има неща, които се оценяват положително - като инициативата Западните Балкани да бъдат във фокуса на вниманието. Но резултатите в това отношение за мен не са достатъчни, посочи той.

Има сфери, които за съжаление българското европредседателство не можа да развие. Големите въпроси за бъдещето на Европа, за пакета миграция, търсене на убежище във връзка със сигурността, не бяха финализирани, каза  Станишев. Той отбеляза:

"Казвам го не като самоцелна критика, знам колко сложна е средата. Вие виждате и в Германия какво става, но резултата го няма. За съжаление тема, по която както знаете, аз съм изключително настойчив, Шенген - също няма напредък."

Има две неща, които за социалистите са много важни - едното е Социална Европа - този приоритет не беше реализиран. Другото е за Черноморския регион - той беше оставен като че ли за австрийското председателство заедно с дунавската тематика, каза още лидерът на европейските социалисти.

Определено председателството не е провал, за което благодаря на цялата администрация, която работеше за това, като започнем от хората в министерствата, през МВР, всички служители, доброволците, и разбира се - на правителството, за положените усилия.

България няма основания да се срамува от своето председателство в един много сложен момент за Европейския съюз, но няма основания и за фанфари, все едно сме направили нещо изключително необичайно или исторически пробив. Как сме се позиционирали ще проличи от тук нататък и по време на австрийското председателство", смята Станишев.

Ако добре сме изградили представата за България, като полезен член на ЕС, би трябвало правителството да направи решителни стъпки до следващото председателство и да пробием най-сетне за Шенген, което не се случи по време на българското председателство, въпреки любезните посещения в София, и после шамара, който получихме в Страсбург, заяви Станишев.

"Искам да разбера какво става и с членството в ERM 2. Веднъж е обявено, че ще се подава сега молбата, но не разбрах дали е подадена или не. Т.е. трябва да се правят конкретни действия и стъпки за бъдещето", посочи той.

Запитан дали ще има повече резултат по време на австрийското председателство по темата за нелегалната миграция, Станишев за пореден път посочи каква е позицията на европейските социалисти като цяло. По думите му този въпрос трябва да се гледа в комплексност.

"Само една мярка, като например изграждане на лагери някъде, в Африка - където като че ли няма много желаещи, или в Близкия Изток - не решава проблема като цяло. Трябва да има силни граници, укрепване на Фронтекс, превръщането на Фронтекс в истинска европейска гранична служба, за която са предвидени и средства в следващия бюджет, но работата трябва да започне сега, трябва да има вътрешна европейска солидарност.

Ако я няма, виждаме това, което ставаше в Германия - тежки скандали в самата управляваща коалиция, и опасност от верижна реакция да си затваряме границите помежду си постоянно. Без вътрешна солидарност, без цялостен пакет, който да реформира споразуменията от Дъблин, не може да се решат нещата. 

Тук слабото място в Европа е Европейският съвет. Европейският парламент има изготвен цялостен пакет, който е в интерес на България. Той разтоварва цялата отговорност както сега по Дъблин, от страните, които са гранични на първа регистрация, създава механизъм за вътрешна солидарност и към това трябва да се върви", каза още Сергей Станишев.