Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира пред БНТ последните сюжети, разтърсили силовото ведомство, а един от изводите му е свързан с библейската фраза "Всички съгрешиха и вкупом ненужни станаха".

Демерджиев намекна, че прокуратурата е разпитвала не само бившия главен секретар Живко Коцев, а и настоящия министър Калин Стоянов. Като адвокат по професия, бившият ръководител на вътрешното ведомство го направи леко витиевато: 

"Много е интересно, че изтекоха снимки, които трябва да са следствена тайна, ако са заснети от телефоните на лица, спрямо които се извършвани процесуално-следствени действия. Изтече копие от протокол за разпит на защитен свидетел, което е абсурдно. Интересно защо не изтече копие от протокола за разпит на Калин Стоянов - твърди се, че е проведен и такъв във връзка с митниците?".

Иван Демерджиев попита още защо не се проверява появилите се в медиите коментари и информации, че Стоянов също е имал контакти със същите тези хора "далеч по-назад във времето, и то по-интензивни". 

Демерджиев добави още краски в сюжета с контрабандата: "Когато питате за Паскал, двама служители на ключови позиции в "Капитан Андреево", в "Кулата", за които имаше данни, но нямаше доказателства, че са замесени в контрабанда, аз ги бях преместил на северната граница и много внимателно ги следях и проверявах. Едно от първите неща, които Калин Стоянов извърши като встъпи в длъжност, е да ги върне на същите места. За какво ви говори това? Искам да попитам Калин Стоянов пак във връзка с въпросния Паскал, дали му е известен един служител с прозвището Миро Тигъра, който е на висока позиция в СДВР, кой го назначи този човек? Известно ли му е дали този човек поддържа тесни взаимоотношения с хора, близки до въпросния Паскал?"

Бившият силов министър обобщи сътресенията в МВР така: "Ако трябва да обобщя с едно изречение - има една библейска фраза много подходяща: "Всички съгрешиха и вкупом ненужни станаха". Това, което се случва назад, аз много упорито казвах какво се случва в МВР и до какво ще доведе. Вече ставаме свидетели на резултатите. Алармирах за разрива между главния секретар и вътрешния министър, за това, че той е изолиран практически от работата в МВР; алармирах за това, че политическото ръководство е иззело функциите на професионалното ръководство. Често говорихме и по темата как истерично Калин Стоянов искаше да бъде отстранен предишният главен секретар Петър Тодоров, как той твърдеше, че има доверие на Живко Коцев, че иска да работи с него, че той е негов избор. Сега изведнъж се оказа, че човекът, който е подходящ за този пост, че човекът, с който иска да работи, се оказва абсолютно неприемлив, нещо повече - е замесен във водено разследване."

"Разривът в МВР се дължи на това, на което се дължи и разривът в сглобката. Има различни лобита, всяко от тях издига определени хора и за тях не е важно как действа този човек принципно, а дали е техен човек. Оттам започват и конфликтите и те водят до конкретните резултати. Интересно е, че г-н Денков твърди, че критерий за това дали ще се справи или не служебният кабинет е начинът, по който ще проведе изборите. Ако подходим по този начин, трябва да кажем, че кабинетът на г-н Денков не се справи с изборите, защото нито Калин Стоянов успя да запази вота от различните въздействия - купен вот, корпоративен вот и всичко останало, нито пък министърът на електронното управление успя да обезпечи машинния вот.", коментира Иван Демерджиев.

По думите му мигрантите са навсякъде и справянето с проблема е само на думи. Той обясни че през ноември 2022 г. е сезиран от депутати от ГЕРБ за това, че зам. директор на главна дирекция в МВР е свързан със закрила на канали за трафик на мигранти. 

"Димитър Кангалджиев е експерт по темата трафик на нелегални мигранти и наркоразпространение", описа той временно заемащия от вчера поста на главен секретар на МВР.

"Да обърна внимание, че живеем в ерата на временно изпълняващи функции. Такъв е главният прокурор, който щеше да бъде за малко, очевидно не така. Сега имаме времинно изпълняващ функцията главен секретар. Ще отворя една скоба - той отдавна г-н Кангалджиев в качеството си на зам. главен секретар изпълнява функциите на главен секретар. Не ми е известно това да е довело до някакво благоприятно развитие в МВР", подчерта Демерджиев.