Тя внася сигнали до главния прокурор, ДКСИ и парламентарната подкомисия за контрол върху СРС-та за изтичане на информация, за която се твърди, че е събирана със СРС-та и е в прекратени преписки, изискани от временната комисия за проучване на корупция по високите етажи на властта.

"Прави се опит да се замеси името ми в този скандал, защото според медиите информацията е изпратена от maya_manolova@hotmail.com. Това е наглост и безочие", коментира Манолова, цитирана от БТА. "Нямам нищо общо с подобен електронен адрес и с разпространението на класифицирана информация, заяви тя. Според нея става въпрос "за долнопробна сглобка, евтин милиционерски трик и постановка, с цел да ми се затвори устата".

"Даже няма да се опитвам и да се шегувам, че по-оригинално и по-забавно би било електронната поща да носи името "Цветанов", "Янев" или "Фидосова", каза червената депутатка.
По думите й това вече не е шега, а престъпление, ако става въпрос за информация, придобита със СРС-та.

Манолова каза, че в сигнала настоява главният прокурор да установи лицето, разкрило електронната поща с нейното име, и източника за разпространение на информацията до медиите, за която се твърди, че е класифицирана.

Тя посочи, че председателят на анкетната комисия Яне Янев също още не е имал достъп до материалите в секретното деловодство на Народното събрание. Според Манолова обаче Янев се вкарва в капан да обяснява как има информация за съдържанието на съответните преписки, след като още не ги е чел.

Преди два дни в някои медии се появи информация, за която се твърди, че е добита чрез СРС-та със записани разговори между бившия енергиен министър Румен Овчаров и шефа на фирмата "Фронтиер" Красимир Георгиев, пише "Медиапул". Документите били част от прекратена от ВСС преписка от 2007 г., която беше изискана в комисията "Янев". От тълкуванията на медиите на записите ставало ясно, че през шефа на "Фронтиер" са минавали купуването на руски реактори и ядрено гориво. По поръчение на Овчаров, Георгиев уреждал и медийното отразяване на АЕЦ "Белене".

След вчерашното заседание на комисията Янев обяви, че е предложил да бъде разсекретена партида документи от прекратената преписка в частта за проекта "Белене". По думите му единствените, които са чели засекретените документи в деловодството на парламента, са социалистите Мая Манолова, Атанас Мерджанов и Корнелия Нинова. На следващото заседание мислел да поиска всички телефонни и мобилни устройства на членовете на комисията, за да няма теч на информация.

"Манолова се държи като адвокат на енергийната мафия, сигурно е поела ангажименти, които не може да изпълни, и най-вероятно енергиен бос номер 1 в републиката й диктува какво трябва да направи. Но, изглежда са се изнервили до такава степен, че не могат да проследят това, че на всяка своя теза Манолова с последващото си изявление прави контратеза и сами се опровергават", коментира днес Янев, цитиран от "Фокус".

Той се закани да сезира главния прокурор за твърденията й, че изтичала класифицирана информация.
"Манолова цитира излезли публикации в електронни сайтове и я попитах дали твърди, че това е класифицирана информация, защото, ако е класифицирана, значи самата тя е издала държавна тайна, а това е престъпление, за което се носи отговорност”, обясни Янев.
Той беше категоричен, че комисията ще си свърши работата докрай, независимо какви сигнали ще подава Мая Манолова.