В момента се случва нещо, което мога да нарека нормализация. Управлява ни коалиция, това което е най-важно на балотажа е до каква степен ще се договарят коалициите. Политическата програма или общата основа може да обедини избирателите на различните партии. Това заяви в ефира на bTV политологът Румяна Коларова по повод местните избори.

Според нея делението ляво и дясно работи. На въпрос къде ще отидат гласовете на Игнатов и на Бонев в София, тя заяви, че най-вероятно хората, които са ги подкрепили няма да отидат до урните. Що се отнася до Русе, Коларова заяви, че там се вижда, че партийната организация не е добре. "Там ГЕРБ не са успели да организират структурата си", смята още тя.

Коларова е на мнение, че тези избори са ни създали усещането, че се движим в правилната посока.

"Кампанията бе доста обрана, това потвърждава нормализацията. БСП си извадиха поука и не бяха с толкова хейтърска полемика", заяви социалният антрополог Харалан Александров.

Според Александров представянето на ГЕРБ е много добро. Те започват да компенсират липсата на Цветан Цветанов.

Запитан дали Борисов е взел кампанията на тези избори, както се случи с предходната, Александров заяви, че е присъствал на мета ниво. "Заел е една ителигентна линия и не се натрапваше", категоричен е той.

ГЕРБ запазва доминиращото си положение - това е първият основен извод от местните избори. Голямото "но" обаче идва от ситуацията в София, където изборите са най-символични и най-много граничат с политически избори. Това е прочитът на социолога от "Галъп" Андрей Райчев.

Цяла серия от кметове получиха много висока лична оценка от избирателите си и пряко преизбиране - повечето от тях са от ГЕРБ, допълни социологът в предаването "Преди всички" по БНР. "Виждаме могъщо присъствие на ГЕРБ на всички места. Няма място, където ГЕРБ решително да е загубил."

"ГЕРБ имат всички основания да са доволни. През тази година това са два избора, в които не беше сигурно, че ГЕРБ ще спечели - майските европейски и местните. Със сигурност те запазиха своето доминиращо положение в България. Дума не може да става, че българите искат да махнат ГЕРБ в момента и се опитват да направят това", подчерта Райчев.

Лъжицата катран в меда според социолога идва от реалния факт, че кметът на София Йорданка Фандъкова от 60% на миналите избори се озовава на 35 сега.

8% разлика с Мая Манолова е сериозна разлика, но ако се съберат хората, които са гласували против Фандъкова, ще се види "значимо предимство на противниците", смята социологът от "Галъп".

"Тоест, има пукнатина в ГЕРБ, но дали тази пукнатина ще се окаже пробив, не е ясно. /.../ Пукнатина се вижда с просто око, но дали е пробив всъщност зависи от тези избиратели на "Спаси София" и "Демократична България", които имат да се изкажат сега по въпроса - да победим статуквото или все пак да си останем в традиционната поза главно да се бием с левите", коментира Андрей Райчев.

"Мая Манолова не е Радев и ситуацията в София не е точно ситуацията Радев - Цачева", поясни социологът.

БСП също има основания да се радва, защото резултатът е значително по-добър, отколкото преди четири години - тогава те бяха на дъното, посочи Райчев.