Декларацията от предстоящата среща на върха в София ЕС - Западни Балкани на 17 май ще има няколко анекса, до момента няма отказ на нито една държава за участие, дори тези, които не признават Косово.

Това обяви при изслушването си в парламента министърът за Българското европредседателство Лиляна Павлова.Тя запозна депутатите с междинните резултати от първите месеци, в които страната ни е начело на ЕС.

Павлова информира, че е бил одобрен проектът на Софийската декларация и тя ще бъде приета от 28-те членки на Съюза.

Заявката, амбицията е форматът на срещата да е 28 плюс 6, обясни Павлова и отново подчерта, че държавите, които не признават Косово, активно участват в диалога. Ще се опитаме да приложим всички допустими механизми, за да постигнем крайния резултат, но няма пълни гаранции, призна министърът.

Преди срещата на 17 май, в столицата на 16 май ще има неформална вечеря на европейските лидери с домакин премиера Бойко Борисов, на която една от темите ще е дигиталната икономика, защитата на личните данни.

Декларацията от София

Самата декларация ще включва и няколко анекса, отнасящи се до отделни проекти - сигурност /регионална/, върховенство на закона и др.

Срещата на върха в София е не, за да даваме дата за членство, не искаме да създаваме фалшиви очаквания, надяваме се декларацията да съдържа политически ангажимент, че подкрепата за интеграцията на Западните Балкани е необратим процес, приоритет, който да подкрепят всички страни-членки от ЕС, обобщи Павлова.

Европредседателството досега

Статистиката за първите четири месеца от председателството ни са над 18 000 статии за България, като само малко над 5 на сто са негативни.

Министърът подчерта, че темата за европейската перспектива на Западните Балкани е сред най-важните за нас, а първият успех е факт, защото тя вече е част от по-дългосрочния дневен ред на лидерите, по нея ще продължи да работи следващият председател на ЕС - Австрия.

Павлова отбеляза като важно също приемането на ново изборно законодателство и насрочване на евроизборите догодина за 23-26 май.

Какво предстои

През следващите месеци предстоят най-тежките дебати в рамките на приоритетите ни. Лиляна Павлова ги раздели условно на три категории.

Едната от темите е миграцията, защитата на външните граници, регламентът Дъблин. В рамките на постигнато и процедурните правила на Европол, остават седем директиви, по които постигаме напредък в тази област, уточни Павлова като напомни, че България е предложила нов подход в реформата на единната система на убежища, свързан с по-добър анализ на мигрантския поток.

В следващите месеци на фокус ще са още досиетата за защита на личните данни онлайн, енергийните досиета, социалният стълб, програма "Еразъм".

Министърът отчете, че от януари досега са проведени над 1000 срещи и заседания, над 700 са заседанията на различните комисии, работни групи, които България председателства.

Сред най-успешните инициативи са директивата за командированите работници, за което страната ни е получила благодарност лично от френския президент Макрон.

Предстоят дебати по досието, свързано с автомобилния пакет, и това за България е голямо предизвикателство, защото трябва да защитим интересите на родните превозвачи, коментира Лиляна Павлова. Важно постижение с пряко отражение върху гражданите при пазаруване онлайн е отпадането на т.нар. географско блокиране.

Имам увереността, че съвсем скоро може да имаме положително развитие на членството ни в Шенген, отговори Павлова на въпрос на БСП.

А на притесненията на ДПС за сектор "земеделие" обясни, че в условията на намаляване на общия европейски бюджет, заради Брекзит, ще трябва да се коригира и селскостопанската рамка. Няма обаче да се допусне обезлюдяване на селските райони.

Критики към Павлова

БСП декларира, че ще продължи безпрекословната си подкрепа за Шенген, за Западните Балкани. Левицата обърна внимание на два аспекта, за които са необходими допълнителни усилия - да придвижим много по-напред законодателният пакет, свързан с миграцията. На второ място, наложително е да се ускори работата за регулиране на свободното движение на лични данни в ЕС, за авторските права.

Опозицията е недоволна, че премиерът нито веднъж не е дошъл да потърси подкрепата на НС и да го информира за най-важните срещи в ЕС - тези на най-високо ниво.

Критиката на ДПС е, че не се използва достатъчно европредседателството ни и не се полагат конкретни усилия за защита на националните интереси, например, в земеделието, влизането в чакалнята на еврозоната, енергийният сектор, защита на малките и средните предприятия.

По-малкият управляващ партньор - Обединени патриоти, даде добра оценка за това как протича европредседателството до момента. Нищо не печелим, нищо не губим поне, коментира все пак Павел Шопов.

Ще продължим да работим по актуалните теми - Шенген, еврозона, кохезионна политика, увери председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той похвали всички български институции и персонално благодари на социалиста Кристиан Вигенин, който, по думите му, е най-изявеният евроатлантик в БСП, понеже не се е вписал в саботирането на българското европредседателство.