Тя представи постигнатото през първите три месеца на българското председателство на Съвета на ЕС.

Тя очерта като една от приоритетните теми, които предстоят, и по която са работили четири председателства, именно реформата на общата европейска система за убежище и поясни, че става дума за пакет от седем регламента.

Павлова изрази надежда до края на председателството, на 28-29 юни на срещата си лидерите да успят да намерят така желания консенсус и компромис как да реформираме системата за убежища, така че да бъде и справедлива, и солидарна.

Брюксел променя правилата за прием на бежанци

Това е пакет от седем регламента, които трябва да бъдат приети, посочи министърът и обясни, че става въпрос за защита на външните граници, подобряване на системата за убежища и контрола на границите.

"Българското председателство предложи нов подход и нова философия по темата за общата европейска система за убежища. Новата рамка, която ние предлагаме е от гледна точка на засилен граничен контрол на външните граници, както и максимално добър анализ на вход, за да могат мигрантите да бъдат връщани в държавите на произход и повече инвестиции на място в тези държави“, заяви министърът.

Като друга приоритетна тема министърът посочи многогодишната финансова рамка. На 2 май очакваме проекта за многогодишната финансова рамка и планираме поредица срещи с фокус кохезионна политика, обща селскостопанска политика и темата за дигиталния дневен ред, обясни тя.

Павлова отбеляза и пакета, свързан с единния цифров пазар и посочи като предизвикателство приемането на пакет директиви, свързани със защита на личните данни и кибер сигурността. По думите й трябва да се търси пресечната точка между защита на личния интерес и личните данни и възможността на бизнеса да оперира онлайн.

Май е много важен от гледна точка на дългоочакваната среща на върха във формат ЕС - Западни Балкани на 17 май, отбеляза още Лиляна Павлова. Тя посочи, че за нас е важно тази тема да залегне в дневния ред не само по време на българското председателство, но и дългосрочно.
Не можем да даваме фалшиви обещания на тези държави за бързо присъединяване, но трябва да им дадем перспектива, отбеляза Павлова.

Кой ще дойде на срещата ЕС-Западни Балкани в София?


Павлова отчете още, че много млади хора посещават фейсбук профила и туитъра на председателството. Имаме над 50 часа излъчване, над 50 хиляди гледания на живо, над 17 хиляди последователи в социалните мрежи, а първото видео на председателството е с над 1 500 000 гледания, посочи тя.

По-рано през деня министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова , кметът на София Йорданка Фандъковаи посланикът на Нидерландия в България Беа тен Тъшър откриха цветна мозайка, изобразяваща логото на Българското председателство на Европейския съюз пред вход А6 на Националния дворец на културата.