Четири институции дойдоха на проверка, след нея няма констатирани нарушения. Това заяви Васил Димитров, собственик и управител на лаборатория "Евролаб 2011", осъществяваща фитосанитарния контрол на граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". Димитров бе изслушан от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, където отговаряше на депутатски въпроси, свързани с извършаните от фирмата му санитарно-ветеринарните проверки на българо-турската граница.

От 1 април стартира една масова кампания срещу моята фирма, за да ми се изземе бизнесът, заяви Димитров пред депутатите. Той посочи, че има заповед от Българската агенция по безопасност на храните, която задължава всички проби да се карат в централната лаборатория в София, с което, според него, дейността му е практически спряна.

Всички проверки започнаха след посещението на премиера Кирил Петков, каза още собственикът на лабораторията.

Пред депутатите той потвърди посочена от него в отворено писмо до медиите информация, че е получил телефонно обаждане от човек, близък до известен български бизнесмен, в което е получил оферта бизнесът му да бъде купен.

"При свързването с мен ми беше казано, че трябва да си продам фирмата на определена цена или ако това не се случи, ще има последствия, След това започнаха проверките и имаше посещение от г-н Петков", категоричен беше собственикът на "Евролаб".

Този човек ми съобщи, че въпросният бизнесмен има интерес към моя бизнес и го иска за себе си. Иска да купи фирмата ми и или ще му я продам на определена от него цена, или бизнесът ми ще бъде отнет с помощта на държавата, разказа Димитров, но отказа да назове конкретни имена.

"Разбирате ли, бизнесът ми се иззема. Помещението няма значение. Аз за какво да стоя в него? Защо държавата се бърка в отношенията между две частни дружества?", каза Димитров.

Снимка: Булфото

Освен управителя на лабораторията Васил Димитров, на днешното заседание на комисията изслушва още представители на службите за сигурност, БАБХ и Министерството на земеделието.

Константин Бачийски от "Продължаваме промяната" възрази срещу присъствието на адвоката на "Евролаб" с мотива, че заседава парламентарна комисия, а не съд и следователно наличието на защитник не е необходимо. Думата взе Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, който каза, че няма никакъв проблем да бъде изслушам защитникът, защото "на адвокатите не е позволено да говорят само в съдебна зала".

Народните представите допуснаха неговото участие в комисията. Освен него бе допуснат и Любомир Николов, заместник-директор в ГДБОП.

Константин Бачийски се обърна към Димитров: "Виждам в Търговския регистър, че документите, които са подавани на вашата фирма са подавани от същия адвокат, който е подавал документи за фирми с други собственици. Искам да попитам каква ви е връзката с Христофор Аматидис. Виждам, че вашият адвокат представлява дружества, собственост на този човек".

Димитров отговори, че няма как да знае с кого работи адвокатът му.

Александър Несторов поиска пояснение от Димитров дали преди е имало проверки на ГДБОП и ДАНС, Васил Димитров му отговори, че е имал всяка година проверка от НАП, но нарушение никога не е констатирано.

Маноил Манев от ГЕРБ попита: "Тази процедура се е случвала декември месец 2021 година, т.е. управлявало е това правителство, което е в момента. Въпросът ми е следния: Вие преди този търг сте упражнявали същата дейност, така ли?". На това Димитров отговори, че е работил на същото място в друга фирма.

В разговора се уточни, че има две акредитирани лаборатории за пестициди в страната.

"Предполагам, че ще има криза и после плащане на щети, защото има много камиони, които чакат", коментира Васил Димитров. Освен това той отбеляза, че цените в неговата лаборатория са по-евтини. 

Стана въпрос и как е натрупан капиталът на лабораторията. Адвокат Милушев беше категоричен, че средствата са натрупани по честен начин. 

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Христо Даскалов разказа за предложението за подкуп, което е получил: "Просто ми казаха: "По-далеч от границата, не ти трябва там да си пъхаш носа". Това бяха формулировките на човека, който направи предложението."

Георги Георгиев от ИТН попита Даскалов защо след като е бил назначен на 31 декември 2021 г., заповедта му за проверка на "Капитан Андреево" идва чак на 17 май:

"Това, което ми направи впечатление, е че в изложението си използвахте думите "апетитен бизнес". Та, за мен е важно - Вие очевидно сте подготвен със заповедта от ден първи на назначението Ви, но тази заповед за оценка на лабораторията идва четири месеца по-късно. Защо има такова закъснение и след това изведнъж пускате тази заповед?"

"Напълно е разбираемо, че нямаше как още на 1 януари да действаме. Ние не сме безумци, които да правят някакви непремерени неща или такива, които ще създадат проблеми", отговори му д-р Даскалов.

"Вие ми отговорихте като политик! Значи този хаос на границата е планиран, така ли излиза?", попита го Георгиев. Тук д-р Даскалов отвърна, че хаосът на границата е контролиран.

След откритата част комисията премина в закрито заседание за допълнителни въпроси към гостите и конкретно към председателя на ДАНС Пламен Тончев, който отказа публично да оповести информация по случая.

Вчера от "Продължаваме Промяната" поискаха проверка за осъществяването на санитарно-ветеринарния контрол на граничния контролно-пропускателния пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" за последните 10 години. "Считаме, че трябва да бъдат предприети всички мерки, които ще позволят да се направи пълна и прозрачна проверка на случвалото се през последните 10 г. на "Капитан Андреево", да установим истината за евтините турски домати и защо те са толкова съмнително евтини в сравнение с българските", коментира на брифинг в парламента депутатът от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" и председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията Михал Камбарев.