Премиерът Кирил Петков обяви в профила си във Фейсбук, че изцяло застава зад действията на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов и неговия екип, като визира и шефа на БАБХ Христо Даскалов. 

Това става само два дни, след като КПКОНПИ започна проверка срещу бившия водач на плевенската листа на "Продължаваме промяната", сега зам.-министър на земеделието. Антикорупционната комисия го проверява по сигнал за наличие на конфликт на интереси. Според сигнала Христанов продължава да е член на Съвета на директорите на търговско дружество и след заемането на поста в министерството.

В петък пък стана ясно също, че именно екипът на БАБХ, за който отговаря Христанов, е прекратил дейността на частната лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево" и е поел в свои ръце извършването на пробите за фитосанитарния контрол на плодовете и зеленчуците, които карат турските тирове.

Това породи огромни опашки от хладилни камиони от Турция и недоволство по границата, тъй като досега пробите се правеха на място от лабораторията за не повече от час и половина, а вече се носят в София, което удължава престоя и опашките на пункта с поне едно денонощие.

Собственикът на лабораторията, чиято дейност иззе БАБХ, Васил Димитров, се оплака в писмо до медиите, че е заплашван да му бъде иззет бизнесът, и заподозря, че целта е впоследствие да бъде заето мястото му от човек, известен "като престъпен бос от зората на демокрацията".

"Идеята е да се покаже, че държавата го изземва, но не може да се справи, и най-вероятно след няколко месеца ще се направи нов конкурс за помещенията и ще се дадат на друг човек. Знам и кой е другият човек, ще го обявя много скоро", каза Васил Димитров пред Dir.bg.

"Борбата за границата е борба за държавността! Благодаря на Иван Христанов и неговия екип за решителните действия на ГКПП "Капитан Андреево", написа днес в профила си премиерът Кирил Петков в подкрепа на извършеното на границата, като публикува и обща снимка със зам.-министъра на земеделието от ПП.