Новите санкции по закона "Магнитски" са "звучен шамар" за българските институции и приоритетите за върховенство на закона у нас. Около това се обединиха служебните министри на вътрешните работи и по управление на европейските средства Иван Демерджиев и Атанас Пеканов. Според служебния правосъден министър Крум Зарков пък "носителите на политическата власт най-сетне трябва да разберат, че време за скатаване вече няма". 

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов определи новината за новите санкционирани като "още един звучен шамар по приоритетите за върховенство на закона и че страната не се движи достатъчно бързо по темата "Съдебна реформа". 

Корупцията убива, от години от Европа ни се казва "Направете нещо". Огромна част от необходимите реформи са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, изтъкна Атанас Пеканов пред БНТ. Той определи като особено важен механизмът за контрол на главния прокурор. Според него "парламентът нямаше желание да разгледа внесените предложения.

"И тук се получава още едно доказателство, че това е нещо ключово пред нас и ние трябва да си дадем сметка за това. Законите са написани, готови, чакат парламентът да разбере, надяваме се новият, че няма мърдане. Ние трябва да се движим по линия на приоритетите".

Пеканов оцени като добър внесеният от министър Крум Зарков в 48-ото Народно събрание законопроект за съдебна реформа. Изтъкна, че е проверен от Венецианската комисия и Европейската комисия. "Те казват, че отговаря на критериите. Пак ще го внесем в новия парламент", категоричен е вицепремиерът. 

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който присъства на годишния отчет на Националното бюро за правна помощ, пък смята, че България отдавна трябваше да е предприела мерки по повод санкциите по закона "Магнитски". Пред журналисти той заяви, че сред тези мерки са реформата на антикорупционната комисия, въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, гласуване на законите на Плана за възстановяване и спазване на препоръките на ЕК. Всичко това трябваше да се случи в последните години, каза Зарков. 

"Новият списък "Магнитски" и новите санкции на Великобритания са актуалност, но не са актуалност въпросите, които те поставят", коментира Зарков по-рано в студиото на NOVA. "Всъщност този въпрос стои твърде дълго време пред нас и тъй като ние не намираме силата да го решим, се появяват такива неща. Те са санкции днес, но вчера беше мониторингов доклад, бяха и решения на Европейския съд за правата на човека. Всичко това е една и съща логика", посочи той. Зарков е убеден, че "носителите на политическата власт най-сетне трябва да разберат, че време за скатаване вече няма". 

"Поредният шамар за всички институции" пък видя служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев.

"Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани? За мен е много интересен мотивът, който касае (бел. ред.: Владислав) Горанов - че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство. Лесно можем да си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност", коментира Демерджиев пред БНР

"Прокуратурата трябва да е активната страна и да инициира събиране на доказателства. Има някакви производства. Но прави впечатление, че предметът на голяма част от тях се разминава с това, което виждаме в мотивите за наложените санкции", добави той. 

Прокуратурата ще иска от нас да поемем отговорност и удара от нейното бездействие, смята министърът.

"Всичко, което имаме, е внесено. Ще се постараем да го допълним максимално в кратък срок, за да няма отново оправдания, че липсват данни. Добре е да организира разпитът по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкова време, а трябва. Съмнявам се, че Дубай не дава съгласие. Има много варианти това да се случи. Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури".

Имаше телевизионни изяви на част от хората по списъка "Магнитски". Те отричат обвиненията. Някои обаче си спомнят за определени разговори. Един от тях е бил търсен през 2016 г. за разговор в сауна. "Той разказа как е протекло разследването. То обаче не може да се ограничи само до този, който твърди, че е дал подкуп и до този, който го е приел. Разследването трябва да бъде много по-мащабно и да обезпечи показанията не само на двамата, които са замесени в един такъв случай. Трябва да се съберат документи. Това, което слушах, ми звучи като едно формално изпълнено задължение и беше чест подход. Необходимо е да се откъснем от него, ако искаме дори да приличаме на правова държава", посочи министърът. 

Санкциите са по-различни от първия им вариант и подробно описание за пари, за подкупи, офшорки. Това може да бъде проверено до голяма степен на наш терен, посочи министърът.

"Прокуратурата и службите имат своите канали. Това, което касае службите в МВР, ще бъде направено. Цялата тази информация ще бъде проверена. Има доста конкретика в тези мотиви", категоричен е служебният министър. 

Демерджиев посочи, че не се е натъквал на преписки, които не са придвижени, но е виждал такива, които са придвижени и докладвани, а после са спирани от Специализираната прокуратура, когато тя съществуваше. По думите му в прокуратурата има десетина производства и проверки, които касаят много високи етажи на властта. "Очаквам скоро да има сериозно развитие по тези преписки", като посочи, че дава не повече от месец на прокуратурата, за да ги разгледа. 

"Хората, които стоят зад тези преписки, са от доста широк спектър. Не сме концентрирали вниманието си върху една група, принадлежаща към една или две политически сили. Всеки сигнал към лице, което е високо в политическата йерархия или обществения живот, сме проверили и разследвали еднакво обективно. Ще следим внимателно да няма залитания и да се изработят сега само част от преписките, а други да чакат по-благоприятни времена-след изборите. Няма да допуснем това". 

Очаква се днес прокуратурата да поиска от службите за сигурност и други институции у нас информацията, с която те разполагат за българите, включени в списъка със санкции по закона "Магнитски". 

По отношение на две от санкционираните лица - Румен Овчаров и Николай Малинов, има внесени обвинителни актове. В Националната следствена служба се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и на други двама от санкционираните българи. Отделно от това Европейският съюз работи по закон, подобен на "Магнитски", обясни министърът.