Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, който попадна в списъка "Магнитски", опитва да прокара руско влияние и корупционни практики. Затова ръководството на атомната централа е било сменено. Това заяви в предаването на Нова тв "Събуди се" енергийният министър Росен Христов.

"Структурираме нещата по абсолютно прозрачен начин. Енергетиката е сектор, където бюджетите са огромни. Става въпрос за стотици милиарди инвестиции и разходи за експлоатация и поддръжка. Не е неочаквано, че има такива апетити. Борим се активно срещу всякакви корупционни практики, включително партнираме с различни служби в страната и чужбина", категоричен е Христов. По думите му България приветства всяка помощ и активна позиция в борбата с корупцията.

Със сигурност има опити за руско влияние в Министерството на енергетиката, особено що се касае до ядрените технологии, смята министър Христов.

"Нашето решение е твърдо диверсификация и намаляване на зависимостта. Както видяхте декември сключихме два договора за доставка на ново, свежо ядрено гориво", каза енергийният министър и добави: "Едно от първите неща, които направихме, е да сменим ръководството на АЕЦ "Козлодуй", включително и г-н Алесандър Николов, тъй като имахме информация за подобни практики".

В същото време самият Александър Николов коментира пред bTV, че с изненада е научил, че е сред санкционираните по американския закон "Магнитски". Бившият главен изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" попадна под ударите на САЩ и Великобритания заради обвинение в корупция, свързана с договори в енергетиката.

Като бивш директори на атомната централа Александър Николов Николов и Иван Генов са приели 5 милиона лева в подкупи от чуждестранни лица срещу гаранции по договорите на АЕЦ "Козлодуй", пишат в мотивите си от Министерството на финансите на САЩ. "В качеството ми на заместник-изпълнителен директор в периода 2019-2022 г. ресорът продажба на електроенергия въобще не е бил на мое подчинение. На мен не ми е известно Румен Овчаров да имал някакъв интерес към фирми, които се занимават с продажба на електроенергия", обясни Александър Николов.

Той допълни, че електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" се предоставя на българската енергийна борса. Александър Николов отрече да е участвал в каквито и да е корупционни схеми.