От началото на изборния ден, в 7:00 часа, правото си на вот за следващия 48-и парламент упражниха служебният премиер Гълъб Донев, президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова. Първи от лидерите на партиите гласува почетният председател на ДПС Ахмед Доган, а до обяд своя вот дадоха и останалите лидери - Христо Иванов, Румен Христов, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Бойко Борисов, Кирил Петков.

В страната и чужбина се използваха общо 11 013 машини, но в някои от секциите имаше устройства, които се оказаха неработещи. Това наложи преминаването към хартиено гласуване. 

До 14 часа изборният ден не мина и без обичайните куриози. В Бургас жена гласува, след което си тръгна с разписката. Друг избирател пък пристигна в секцията подпийнал и се наложи да се "бори" с машината, за да упражни правото си на глас.

До 14 часа избирателната активност в страната не надвишаваше 20%. По информация на ЦИК до 14:00 часа бяха подадени 35 сигнала за нередности, свързани с гласуването.

На вота на 2 октомври избираме между 28 политически формации - 22 партии и 6 коалиции. От Инициативни комитети са издигнати само двама независими кандидати - Луна Йорданова Йорданова в 25 МИР- София и Цветан Христов Атанасов в 3 МИР Варна.

Изборният ден продължи до 20:00 часа, а Dir.bg ви информира през целия ден за всичко важно, свързано с вота за 48-ото Народно събрание.


 

19:45
35,3% е избирателната активност към 19:00 часа, сочат данните на "Галъп". Според агенция "Тренд" активността е 33,6%.

19:30
ЦИК: 7 жалби и 66 сигнала към 17:30 ч., гласовете в Харманли не са загубени
Ако машината работи, има възможност да разпечата окончателен протокол, то това ще се случи в 20 ч., заяви Росица Матева

18:53
30,8% е избирателната активност към 18:00 часа, сочат данните на "Тренд"

18:15
Избирателната активност в страната по данни на "Галъп Интернешънъл" към 17:00 часа е 28,7 на сто, съобщават от Центъра за обществени и политически изследвания и проучвания.

17:18
ЦИК към 16.00 часа: 25,58% избирателна активност - пълно съвпадение с отчетената през 2021
Най-активни са избирателите в 23 МИР София - 33,95%, а най-ниска - в Кърджали, където е 19,72%

17:10
Не е нормално да отказваш да говориш, когато искаш да управляваш
Отговорите на Ани Цолова, "Директно в новините" със Стефан Кунчев

16:38
Приключи изборният ден в Република Корея, съобщиха от МВнР. За сънародниците ни в Република Корея изборният ден е преминал спокойно и е приключил в 20:00 ч. местно време.

И петте избирателни секции в американския щат Флорида са отворени за избори, съобщават още от МВнР. Четирите секции - в Алтамонт Срингс Орландо, Нейпълс, Сейнт Питърсбърг и Джаксънвил, за които имаше опасения за трудности при организацията на изборите заради урагана Йън, са отворили. Изборният ден там протича нормално, както и в петата секция в Маями, отбелязват от МВнР.

16:22
Машина блокира в Харманли и унищожи вота на всички гласували през първите 4 часа
Паметта на устройството не може да бъде спасена, пропадна гласът на избирателите, упражнили правото си до 11.00 часа

15:57
Представителите на ИТН бившият депутат Любомир Каримански и бившият регионален министър Гроздан Караджов упражниха своето право на вот.

"Виждам ролята на ИТН в следващия парламент с експертиза, с качество на работата си, с това да можем наистина да премахнем именно двойния стандарт при нарушаването на всякакви норми", заяви Каримански.

"Гласувайте! За да не оставим друг да реши нашето бъдеще!", написа в социалната мрежа бившият регионален министър Гроздан Караджов, като публикува и снимка от момента на гласуването.

15:16
ТВ "24": В Северна Македония ще гласуват 181 българи, а български политици твърдят, че има 100 000
Телевизията нарича вота у нас "електорално влакче на ужасите"

 

 15:38
Купуване на гласове в Нови пазар: Задържаха 51-годишен в ромската махала
Двама са задържани и в плевенско село Букловлък след сигнал за нарушения на изборния процес

14:00
35 сигнала за нередности са подадени в ЦИК, съобщиха говорителите на избирателната комисия на редовен брифинг за медиите

17 от сигналите са за агитация в социалните мрежи, за което по закон ЦИК не следи и не санкционира. В ЦИК са постъпили и 6 жалби, като две са свързани с нарушения в СИК, а останалите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания.

От ЦИК отказаха да кажат за кои формации става въпрос, тъй като тече изборният ден, обясни Цветозар Томов. Говорителите на ЦИК напомниха, че избирателната активност през юли 2021 е била над 11%, а днес към същия час, 11.00, тя е 8,89%. През ноември 2021 г. към същия момент е била малко по-ниска от днешната - 8,59 на сто.

23 са секциите в страната, където е прекратено гласуването с машини и вотът е продължил с бюлетини. Има и три случая на разменени машини в съседни секции. 


Най-важното от изборния ден до 14:00 часа и какво казаха политическите лидери, след като гласуваха, вижте ТУК>>>