Много от днешните кандидати за народни представители не си дадоха сметка, че за да ги харесват и одобряват избирателите, беше важно да говорят ясно. Освен липсата на конкретика, видяхме и слагане на етикети на политическите опоненти, без те да са подплатени с аргументи. Това е краткото обобщение за публичното говорене на политиците по време на предизборната кампания, което направи Ани Цолова, журналист и основател на проекта "Говори, за да те видят".

В тази предизборна кампания станахме свидетели на позабравена тенденция за целенасочено отсъствие от конвенционалните медии. Такъв е случаят с партия, която от години определя сама себе си като балансьор в българската политика. Нейните кандидати не дадоха нито едно интервю, не участваха в нито един радио или телевизионен дебат. Дали ролята на "големият отсъстващ" е стратегическо решение, ще разберем още днес, каза Цолова.

За това как отказа от публично говорене и влизане в ролята на "големия отсъстващ" може да донесе полза, Ани Цолова дава пример с Георги Първанов, който изненадващо спечели президентските избори през 2001 година, след като реши да не участва в дебат с останалите кандидати Петър Стоянов и Богомил Бонев, организиран от bTV.

  • Защо вече е нормално политиците да не отговарят на въпроси?
  • Каква е ролята на кресливите в политическата надпревара?
  • Кой е най-големият грях на медиите?

Отговорите на Ани Цолова, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Ани Цолова е магистър по български език и литература от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методи". Журналист с над 20 години опит в bTV и Нова ТВ. Основател на проекта "Говори, за да те видят", посветен на умението за публично говорене.


 

Довечера "Директно в новините" със Стефан Кунчев:

  • Кой печели изборите?
  • Колко партии влизат в 48-ото Народно събрание?
  • Какви са шансовете за редовно правителство?

Точно в 19.55 часа в студиото влиза Васил Тончев, социолог от "Сова Харис". Говорим за избраните.