Машина блокира в Харманли и унищожи вота на избирателите, които са минали в продължение на 4 часа до 11.00 предиобед. Инцидентът е отбелязан в СИК 10, а повиканият техник заявил, че паметта не може да бъде спасена. Секцията е била с 2 машини и вотът там е продължил, съобщи БНТ.

"Две машини за гласуване - в Димитровград и Харманли, преустановиха трайно работа, като за тази в Харманли се установи със сигурност, че паметта й не може да бъде извадена, а по димитровградската техниците още работят", съобщи зам.-председателят на 29-та РИК-Хасково Десислава Филипова - Рангелова, цитирана от БТА.

По-късно говорителят на ЦИК Цветозар Томов успокои, че контролните разписки ще се броят ръчно заради фала с устройството за гласуване.

В СИК 18 в Димитровград обаче гласуването е на хартия отново заради блокирала машина. За сега не е ясно дали паметта е запазена. За случаите е уведомена ЦИК.

В СИК 99 в Хасково избирател снимал разписката от машината, но бил забелязан от членове на комисията и вотът му няма да бъде зачетен.

Постъпили са и са разгледани пет сигнала за нарушения, съобщиха още от РИК. И петте са счетени за неоснователни, а един - за секция в димитровградския квартал "Марийно", е препратен към полицията и прокуратурата.

 

Избирателната активност в област Хасково към 16:00 часа е 26,12%. До урните са отишли 59 324 души от 227 101 имащи право на глас, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. На предишния вот за парламент на 14 ноември м. г. активността бе 27,40 на сто, а на изборите на 11 юли 2021 г. - 28,24 процента, информира БТА.

Сега най-активни са гласоподавателите в община Минерални бани с 39,50%. На дъното на таблицата с 11-те общини в региона е Димитровград - с 23,30% избирателна активност.

По-рано от ЦИК съобщиха, че е спрян вотът при 23 машини в страната и там се гласува на хартия, с бюлетини.

На екрана на някои машини пък се е появил надписът "Дневникът е подправен" или "Протоколът е подправен". По този повод говорителят на ЦИК Росица Матева коментира, че гласуването при три устройства е преустановено, като обясни, че проблемът все още не е идентифициран - това ще се случи, след като бъдат върнати в склада.