Няма постигнат конкретен резултат от срещата между общински съветници от почти всички политически групи в Столичния общински съвет, с изключение на БСП и "Възраждане", но позициите на основните играчи станаха ясни - ГЕРБ не приема идеите за временен председател на СОС или ротация и държи на ясно формулирано мнозинство. От ПП-ДБ-СС пък са изразили готовност за подписване на коалиционно споразумение, но държат на ротационен председател. На такава позиция застанаха и от ИТН.

За да разговарят за начина, по който да отпушат работата на Столична община, на една маса седнаха представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС, като се отзоваха и от ИТН, за да търсят изход от блокажа след пет неуспешни опита за избор на председател на Столичния общински съвет. Събраха ги инициаторите Вили Лилков от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО. 

След разговорите Лилков призна, че е оптимист, че до 11 януари, когато е новата сесия на СОС, ще достигнат до положителен развой в блокажа и ще изберат председател. Той не скри, че по време на срещата е имало сериозно напрежение между представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ-СС.

"Аз съм оптимист, макар че тонът на моменти между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ беше доста остър, но го приемам като начало. Смятам, че към 11-и ще имаме добро решение за Общинския съвет", каза Лилков пред медиите.

Снимка: "Булфото"

От ГЕРБ не възприемат идеята му да има избран временен председател на СОС, за да се отпуши работата на кмета Васил Терзиев и да се придвижат важни решения за общината. От ГЕРБ смятат, че преди избор на председател трябва да се договори и формира мнозинство.

"Изборът на временен председател е рисково. На нас ни се предлагаха разпределения на комисиите, което е разпределение на порциите, поне ние така го приемаме, защото да разпределяш комисиите не само между партиите, представени на тази среща, но и между всички в СОС определено означава разпарчатосване на властта. А властта в този момент има два, а може би и повече центъра.", коментира пред журналисти след срещата Антон Хекимян, цитиран от БНТ.

Снимка: "Булфото"

Според колегата му общински съветник Георги Георгиев пък първо трябва да направят ясно мнозинство, базирано на ценности. "Не с плаващи мнозинства, защото на едно заседание се вземат 100 решения. 100 плаващи мнозинства са непостижими и всички го знаят. Тоест, изборът на председател няма да отпуши работата, ако няма ясно мнозинство. Колегите трябва да се определят - леви ли са или са десни. Знаем за червената сватба, която беше осуетена в резултат на нарязването на Паметника с флекс", намекна бившият председател на СОС за провалената договорка на мнозинство между ПП-ДБ-СС и БСП.

Снимка: Булфото

Според ПП-ДБ-СС всички в групата са единодушни, че не е добре да има нови избори за съветници. Те обаче, за разлика от ГЕРБ, застават зад идеята за избор на временен председател.

"Преди всичко, преди коалиционното споразумение, това беше първата среща, на която участваха ГЕРБ, въпреки, че буквално пет покани бяхме изпратили преди това, на които те не се отзоваха. За съжаление, видяхме един абсолютно неконструктивен тон и подход от тяхна страна, в който искат от нас поредно решение - ние сме дали вече няколко, но те не дават нито едно и казват: "Цялата отговорност е ваша". Има някакво огромно противоречие в техните думи и действия. Заявяват, че са твърда опозиция, но от друга страна искат да ги молим за подкрепа", продължи с критиките Андрей Зографски от "Спаси София", цитира го БНР.

Снимка: "Булфото"

В същото време Пламен Данаилов от ИТН съобщи, че от ПП-ДБ са готови да подпишат коалиционно споразумение и това е станало ясно на срещата.

"Колегите от ПП-ДБ се изказаха, че са готови на коалиционно споразумение, което все пак е стъпка в правилната посока. Временното решение не е най-добро, но все пак е решение, за да заработи общинският съвет, но коалиционно споразумение е абсолютно задължително.", коментира общинският съветник, цитиран от БНТ.

Снимка: "Булфото"

Другият инициатор на преговорите Карлос Контрера от ВМРО пък обобщи, че напредъкът е на първо място изобщо във факта, че за първи път са се събрали на една маса представителите на повечето политически групи в СОС.

Преди 11 януари, за когато е насрочено заседанието на Столичния общински съвет, предстои да има нова среща, която отново ще бъде организирана от Вили Лилков и Карлос Контрера.

Снимка: Булфото