"Мисля, че г-н Кирил Петков е най-диалогичният човек, който може или по-скоро може до скоро да споява тази коалиция. Това заяви началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова в "На фокус с Лора Крумова". Така тя отговори на интервюто на Слави Трифонов за Дарик Радио, в което лидерът на ИТН заяви, че премиерът се държи авторитарно с коалиционните си партньори.

Относно интервюто със Слави Трифонов тя коментира, че нейното впечатление е, че той апелира как другите коалиционни партньори трябва да се вслушат в него и как те трябва да са отговорни. Той не носи отговорност за това, което се случва и ако не е неговото, не може да е нищо друго, каза Бориславова.

"Ако се фокусираме върху примера, който е известен на цялото общество - говоря за избора за управител на БНБ. Там много ясно видяхме кой е коалиционният партньор, който се държи авторитарно, който тропа по масата и казва или тази личност, или никой друг", допълни тя.

"Лидерите на тази партия се опитват да вкарат страната в политическа криза", категорична бе Бориславова. Тя отказа да коментира защо Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията, но според нея причината не е бюджетът.

"Аз лично се обадих на г-н Балабанов вечерта преди Министерския съвет да попитам дали да очакваме изненади от тяхна страна. Тогава след 40 минути той ми върна обаждане и отговорът беше "не". Вместо това на следващия ден видяхме в МС едно поведение, което прилича на това на ГЕРБ - блъскане на столове, тряскане на врати, демонстративно напускане по времето на гласуване на бюджета. Бюджет, от който зависи реформата на пенсиите, данъчните облекчения за работещи родители", каза тя.

Тя поясни, че министерските оставки няма да бъдат гласувани, докато бюджетът не мине в НС. Относно информацията, че Андрей Гюров ще се кандидатира за поста на министър на външните работи, Бориславова заяви, че това е спекулация.

Шефът на кабинета смята, че пояснението на Трифонов, че ИТН излиза от коалицията заради Северна Македония, е заблуда.

"През последните дни виждате, че премиерът ясно каза дори на канцлера Шолц, че Скопие трябва да признаят българските граждани. Няма отмятане от коалиционното споразумение", заяви Бориславова.

Според нея истинската причина за напускането на ИТН се крие в промяната на санитарния контрол в "Капитан Андреево".

И допълни, че "не може да си обясни безотговорното и неморалното поведение на ИТН".

"Това, което трябва да направи всеки един отговорен политик, е да се опита да не хвърли държавата в хаос", поясни Бориславова.

Тя посочи, че в момента колегите им от ИТН продължават да не си вдигат телефоните и не може да обсъждат каквито и да било варианти за управлението и коалицията.

Шефът на кабинета коментира и изтеклия клип с над 1 милион гледания в YоuTube. Той показва интимен жест между двама души на влизане в апартамент. Предполага се, че заснетите са Лена Бориславова и Кирил Петков.

"И двамата сме коментирали нещата с нашите близки и имаме тяхната пълна подкрепа. Това е единственото доказателство, че нещата, които правим са подразнили хората, които финансират тези медии. Има няколко субекта, които може да стоят зад подобна атака. Човек никога не може да е подготвен за такава атака, но ние продължаваме напред", заяви  Лена Бориславова.

Запитана дали е възможно да има правителство без Кирил Петков начело на кабинета тя бе категорична, че ""Продължаваме промяната" застава твърдо зад личността на Кирил Петков като премиер, защото може с воля да не позволи източване на държавни пари и корупционни сделки".

На въпрос дали е възможна ротация, в която Асен Василев да стане министър-председател, а Петков финансов министър, началникът на премиерския кабинет заяви: "Не я изключвам, но не сме я обсъждали."

Бориславова обаче беше категорична, че каквото и да се случва с правителство, ПП ще са готови на разговори след като Народното събрание гласува актуализацията на макрорамката. На подобно мнение били и партньорите от БСП и ДБ.