Бившият премиер Симеон Сакскобургготски пожела на следващите управници да постигнат напредъка на страната за 800 дни. Пожеланието той отправи по повод своята реплика, станала легендарна и произнесена при завръщането му в страната и активния политически живот през 2001 г. начело на НДСВ.

По думите му обещанието за 800-те дни тогава е било политическа калкулация да се усети във времето за какво става реч.

"Да се изправят нещата и да се получат известни ефекти. Тази фамозна фраза продължават да ми я припомнят. Може би за 1000 дни постигнахме доста", отчете той, връщайки се назад с равносметка.

"Бих пожелал от все сърце на бъдещите управници да успеят за 800 дни или дори за по-кратко", каза още Симеон II в интервю пред Bulgaria ON AIR.

Бившият премиер взе участие в Шестнадесетата световна среща на българските медии. Тя беше открита в Рилския манастир, а темата бе "Медии и истина".

"Целта на медиите би трябвало да е да са достоверни и да предават истината, а не да се тълкува според предпочитания или политически перспективи. Много е важно да има поне желание да се спазва истината", заяви още Симеон Сакскобугготски.

Бившият премиер коментира и изнесеното от руското издание "Аргументи и факти", което публикува материал, в който става дума за заминали за Русия 20 т злато и 50 т сребро, а името мусъщо бе замесено. Самият Сакскобургготски оспори твърденията.

"Това е между фантазия и детска приказка", категоричен беше Сакскобугготски.