Дано кампанията да бъде градивна, а не деструктивна, с компромати, защото не води до нищо добро, а излага всеки един, коментира цар Симеон Втори пред журналисти преди началото на Шестнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Темата на форума е "Медии и истина".

На въпрос относно участието на българите с двойно гражданство в политиката и необходимостта от промяна в Конституцията, цар Симеон Втори коментира, че ако човек има двойно гражданство, съвсем нормално е да го съобщи или да се съобрази с това. Аз помня, когато за моето уж гражданство тогава се обадихме в Испания и министерството на правосъдието каза, че въобще не съм съществувал за тях, посочи той. Бившият премиер допълни, че в един глобализиран свят и тук в Европейския съюз заслужава да се помисли, "да се сменява Конституцията е нещо по-тежко, но всъщност винаги има място и възможности за подобряване или осъвременяване".

Цар Симеон Втори изрази надежда да има правителство след изборите, защото е толкова важно в такъв момент с много теми, които предстоят, и най-вече и известни кризи, и би било редно. Той посочи, че винаги трябва да се оглеждаме и какво се случва в други страни. "Не сме единствената, не сме изключение. Така че черпим поука и от това, което става вън", коментира цар Симеон Втори.

Работа и успех във всяко начинание пожела на участниците в срещата Сакскобургготски.

Той припомни, че първата медийна среща е била инициирана от предишния генерален директор на БТА Максим Минчев, който почина миналата година, и отбеляза, че го помни с добро, най-вече заради неговия позитивизъм.

Цар Симеон Втори посочи, че Рилската света обител, която е свързана от ранното му детство с добри и тъжни спомени, винаги е била в сърцето му. Той е лично свързан с Рилската света обител, където е гробът на неговия баща - цар Борис Трети.

По времето на кабинета "Сакскобургготски" (2001-2005), България става член на НАТО и подписва договор за присъединяване към Европейския съюз. Тогава е и първата световна среща на българските медии, организирана от БТА (23-25 май 2005 г., София).

Бъдете докрай верни на истината и нека тя винаги да бъде вашият избор, защото само истината е тази, която ни прави действително свободни в нашия свят на объркани духовни ориентири и невярно подредени ценности. Това пише патриарх Неофит в приветствието си до организатори и участници на 16-та Световна среща на българските медии, която започна днес в Рилската света обител. В приветствието си до форума българският патриарх призовава: Отстоявайте истината с цената на всичко и Всеблагият Бог, Който е Бог на истината, Който проводи в нашия свят Своя Единороден Син, за да свидетелства за истината, Чийто Дух е истина и Който очаква и от нас да ходим в истина, ще благославя вашия труд и вашите усилия навеки.