"Това е поредната лъжа, която по-скоро има характер на фалшива новина, изфабрикувана в България", заяви в официално опровержение секретариотът на Негово величество Цар Симеон Втори по повод статията на руското издание "Аргументи и факти", в която се говори за възможни претенции на България към Руската федерация за тонове злато, в която е намесено името му.

Статията на руския сайт свърза името на цар Симеон II (Симеон Сакскобургготски) с делото, което той заведе в Страсбург за собствеността на имотите му и с възможни претенции за над 20 тона злато и 50 тона сребро, заминали за Русия преди над половин век.

Ето и пълният текст опровержението на секретариатът на Симеон II:

"Във връзка с публикуваната в руското издание "Аргументи и факти" статия и препубликувана в редица български медии, касаеща претенция на България към Руската Федерация за тонове злато, където е намесено и името на Цар Симеон ІІ , сме принудени още веднъж да излезем с опровержение на неверните твърдения в нея.

- Във въпросната статия се твърди, че Негово Величество е бил с гражданство от САЩ. Царят никога не е имал друго гражданство, освен българско. Това е проверявано многократно и във връзка с предишни лъжовни публикации по темата.

- Делото в Съда за правата на човека, което Негово Величество бе принуден да заведе, за да защити собствеността си от неправомерното посегателство, е изцяло насочено върху незаконния мораториум и собствеността на имотите. Там думата злато дори не се споменава.

- В статията се пише за някакъв външен дълг на Цар Симеон ІІ. Какъв е този дълг, не става ясно, но това е поредната лъжа, която по-скоро има характер на фалшива новина, изфабрикувана в България.

- В статията се създава илюзията, че комунистическата власт е обезщетила Царското семейство с финансови средства след конфискацията на имотите им през 1946г. и тези дългове били платени с въпросното злато, което било собственост на Царя. Трудно е да се повярва, че някой наистина твърди, че Царското семейство е разполагало с 22 тона злато и 50 тона сребро. Единственото обезщетение, което Царското семейство получава за откраднатото имущество е общо 800 щатски долара ( по 200 долара на човек).

- Доколкото ни е известно, България не е предявявала претенция злато и сребро да бъдат върнати от Руската федерация. Претенция има за архивите, които СССР открадва от България през годините след 1944 г. - Царските лични и държавни архиви и които Русия днес отказва да върне.

В действителност от България през времето на комунистическия режим е изнесен Държавния златен резерв в посока СССР, за да се погаси българския "дълг" към СССР.

Умишлено или поради незнание, разпространени са множество лъжи и манипулации. Недопустимо е сериозни медии да препубликуват подобни статии, без да се направи предварителна проверка на всички елементарни факти."