Става въпрос за болничните заведения, които имат сключени договори и които реално извършват дейности, поясни министърът. По думите му, още при одобряването на бюджета за 2010 г. правителството е обещало 350 млн. лв., ако има ефективна здравна реформа. Тези пари ще дойдат от по-добрата работа на НАП и агенция "Митници", въпреки че ги няма в бюджета, уточни Дянков, цитиран от БТА.

Пари ще се плащат, след като Министерството на здравеопазването провери дали договорите на болниците отговарят на стандартите и изискванията. След като работата им бъде проверена, те ще получат средствата, добави министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Подхождаме с чувство за отговорност към това, което правим, увери той.

Реформата в здравеопазването е много трудна и неслучайно не е станала досега. Предишните управленци ги е било страх, но нас не ни е страх и ще направим тази реформа, която е важна за повишаването на качеството на здравната услуга, изтъкна още Дянков, цитиран от "Фокус".

"В последния месец имах злата участ да виждам от първа ръка качеството на здравната услуга в „Пирогов”, в детското отделение. Много способни лекари, много способни сестри, правиха чудо поне за мен и за детето ми. Там трябва да се влеят нови средства", каза министърът и бе категоричен, че в здравното заведение работят медици на световно ниво.

Дянков подчерта, че „Пирогов” и сега обслужва над 60% от тежките травми в страната и голямата част от хората идват от провинцията след като не са били обслужени добре в тяхното населено място. Идеята на тази реформа е по-добро качество за всички, не само за софиянци, заяви той.