Почти до бой се стигна в пленарната зала по време на дебатите по президентското вето върху решението на МС и НС да подарим 100 БТР на Украйна. Скандалът се развихри малко преди то да бъде отхвърлено от 162 депутати от мнозинството. 55 народни избраници от опозицията гласуваха против, въздържали се нямаше, но петимата от ИТН в залата подкрепиха управляващите и военната помощ. Депутатите потвърдиха ратифицирането на споразумението между МВР на България и МО на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника.

Докато говореше лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов от трибуната преди гласуването, в залата съпартиецът му Ивайло Чорбов, придружаван и от други депутати от групата, с бързи крачки достигна до мястото, където седеше народният избраник от ПП-ДБ Манол Пейков. Чорбов му налетя, както Пейков си седеше на седалката, но квесторите се намесиха светкавично и осуетиха сбиването. Скупчиха се и народни представители от двете групи.

Не се чу конкретната реплика на Пейков по адрес на Костадин Костадинов, който в този момент беше на трибуната, но свадата стана именно след обаждането му от място. След приключването на заседанието на НС самият Пейков разказа своята версия за сблъсъка с "Възраждане" и обясни какво точно е викал, апострофирайки Костадинов.

"В предмостието на решителното гласуване, лидерът на "Възраждане" за пореден път се запени от трибуната как това било "престъпление срещу интересите на България", как Украйна била "провалена държава, воюваща срещу собствения си народ" и как "някои хора в залата" били работели "за чужди интереси". - Р у с к и! - извиках му аз от място с характерния за мен леко оперетен глас. Като цяло гледам да се държа прилично в парламентарна зала, но - както при всички хора - има теми, които са твърде чувствителни за мен.

Без да обръщам особено внимание на клокочещия гняв у депутатите от "Възраждане" вляво от мен, съобщих на КК (който все още се напъваше на трибуната) очевидното - че е кремълска подлога - и го окуражих с все същия изнесен глас "да ходи да лъска обувките на Митрофанова".

Броени секунди по-късно няколко снажни левенти от "Възраждане" се завтекоха към мен от другия край на залата с бойна походка и ме наобиколиха с гневни крясъци, характеризиращи се с повторяемост и доста бедно въображение: ("Комунист!" "Пияница!" И т.н.)", написа в профила си във Фейсбук Пейков.

Костадинов пък коментира отново в социалната мрежа, че Пейков "днес доста се беше почерпил в парламента" и може да е объркал празника на студентите с 8 март.

Публиката не чу без микрофони дъжда от реплики, но видя, че именно в сюблимния момент двамата депутати от "Възраждане" прекосиха бързо залата и се озоваха до Манол Пейков.

При  ескалацията на напрежението водещата на заседанието Росица Кирова възкликна на микрофона "Ама те се бият", прекъсна Костадинов и даде светкавично 15-минутна почивка. 

Преди това тя призова да се успокоят страстите, но разбра, че това няма да се случи. На помощ на Пейков пък се притече Ивайло Мирчев, който го изведе извън пленарната зала. 

От "Възраждане" и БСП се възмутиха, че в пленарната зала Манол Пейков е дошъл облечен по тениска и "пиян". Росица Кирова го помоли да си облече сакото, за да не внася допълнително напрежение, и той го направи.

Скрийншот: Народно събрание/БНТ

Веднага след почивката стана ясно, че поведението на тримата участници в свадата - Ивайло Чорбов, Златан Златанов и Манол Пейков ще бъде разгледано на председателски съвет - това ще поиска зам.-председателката на НС Росица Кирова.

Костадин Костадинов пък настоя от трибуната на входа на Народното събрание вече да има дрегер за алкохолна проверка на депутатите, защото камерите и да са успели да хванат стълкновението, не са излъчили алкохолните изпарения. 

Скрийншот: Народно събрание/БНТ

"Скандалът е показателен за нивото. Аз лично смятам да предложа тук да има алкохолен дрегер на входа, защото това вече не се търпи. Оскверняват сградата на Народното събрание, излагацията е голяма", коментира лидерът на "Възраждане", който получи възможност да продължи изказването си, прекъснато заради физическата разправа между депутати.

Костадинов подкрепи Кирова в намерението й тримата депутати, участвали в разправията, да бъдат санкционирани.

Това не е първият случай на физическа разправа между "Възраждане" и ПП-ДБ. При един предишен такъв сблъсък през юни, отново Манол Пейков беше в епицентъра на скандала и се оказа със счупени очила, след като Явор Божанков подпали искрата с репликата "меки китки". 

Веднага след уталожването на страстите народните представители отхвърлиха ветото на президентa Румен Радев за предоставяне на БТР-и на Украйна. Президентът върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и като в мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост.

Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия.

Скрийншот: Народно събрание/БНТ

По време на дискусията най-активни в подкрепа на ветото бяха от "Възраждане". Ивелин Първанов от партията на Костадинов обвини управляващите в държавна измяна и през цялото време наричаше инициаторите на даряването на БТР-ите "киевската балетна школа".

"Помагайки, ние защитаваме по най-добрия начин собствения си интерес", каза Валентин Радев от ГЕРБ. Бившият вътрешен министър посочи, че БТР са с отпаднала необходимост, "нещо, което не ни е необходимо и ще свърши по-работа там". ТЕРЕМ не може да ги ремонтира, ще струва много скъпо, за да ги ремонтираме ние, а трябва да вземем резервни части от държавите, които ги произвеждат", добави Радев. Украинците имат по-добри ремонтни заводи, по-добре те да ги ремонтират, заключи депутатът.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ обвини "Възраждане", че бранят руския интерес с инсинуации. "Вие знаете на какво приличат бронетранспортьорите и каква е ролята на МВР по време на военно положение. Има ясен доклад на МВР, че те нямат нужда от тези БНР-и, всички го казаха това, отидете и се разберете с МВР, не го използвайте като аргументи, защото не е сериозно", възкликна Мирчев по адрес на Първанов. 

Първанов репликира: "През цялото време се спекулира какво ще получим. След това, което МВР дава, ние не получаваме нищо. Разбира се, че докладите са написани от вашето МВР, цитира той записите от събранието на ПП. "Цялата ни киевска балетна школа ще изпита удоволствие". Костадинов пък попита кой ще плати сумата за транспорт, но не получи отговор.

После депутатите продължиха с обсъждането и гласуването и на следващ транш военна помощ за Украйна - зенитни ракети и преместваеми зенитно-ракетни комплекси, които са с отпаднала необходимост. Отново най-яростни противници бяха от "Възраждане" и БСП, които обвиниха управляващите, че обезоръжават армията ни и ни въвличат във война.

Борислав Гуцанов дори се върна в годините на Втората световна война и призова Николай Денков: "Нека премиерът да не бъде в ролята на Богдан Филов от 1944 г."