Лидерите в управляващото мнозинство коментираха приетите промени в Конституцията на първо четене със задоволство, но и със заявки отсега за допълнителни корекции по детайлите между първо и второ четене. От ГЕРБ държат да отпадне ограничението за двойно гражданство, за да имат възможност да стават министри българи, които живеят от дълги години в чужбина, а в същото време от ДПС подчертаха, че това не е било тяхна идея - забраната да отпадне. От ПП-ДБ пък се фокусират върху частта за съдебната власт и ще положат усилия да убеждават своя колега от парламентарната група Бойко Рашков да даде подкрепа, след като юристът се обяви против част от промените. Именно неговото противопоставяне бе изненадата от днешното обсъждане и гласуване на основния закон.

Критиките на Рашков бяха по повод текстовете за главния прокурор. Според него се засилва политическата възможност да се избират главни прокурори без качества, според него. Бившият шеф на следователите напомни, че през 90-те е имало консенсус за баланс в съдебната система, а във ВСС е било налице съгласие за паритет. "Ти си го избра"- тези култови реплики на "един прокурор към един политик", припомни бившият вътрешен министър. Според него сегашните промени били именно в посока, че политиците ще се месят в прокуратурата.

"Между първо и второ четене има малки детайли, които могат да се съобразят", коментира приемането на първо четене на промените в Конституцията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Според него е важно, че трите парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС са успели да осигурят 163-ма депутати за гласуването.

Христо Иванов беше категоричен, че от ПП-ДБ ще продължат да разговарят с бившия вътрешен министър Бойко Рашков, който обяви публично неподкрепата си за някои от промените и отново публично бе похвален за това от Корнелия Нинова. "Ние сме демократична организация", оправда го Христо Иванов.

"В рамките на дискусия се очертават доста несъгласия. България ще има съд, който ще бъде в пълна степен независим, и ще има прокуратура, която ще бъде отчетна", бе коментарът на лидера на "Да, България".

"Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения. Много е важно да подчертая това. Те са необходима рамка. Ние след това ще трябва да променим Закона за съдебната власт. След което ще бъдат избрани новите състави на съответните органи по съдебната власт, които ще започнат да прилагат новите норми и ние ще проследим как действат", каза още той.

"Всичко зависи от конституционната промяна като база. Ние видяхме, че има конституционно мнозинство, което иска да промени, иска да чуе рационални критики и ще работи за промяна", посочи той.

"Идеята за удвояване на мандатите да отпадне. Към момента 7 години мандат за председателите на ВКС и ВАС и 5 години за главния прокурор", каза Иванов.

Бойко Борисов пък изрази изненада, че не цялата парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" е била в залата.

"Тепърва ще се обсъди както с ПП-ДБ, и с ДПС, отпадането на двойното гражданство за министри", каза още Борисов. Според него, ако се намери съгласие, то трябва да отпадне, защото вече поколения българи живеят навън, има много успели българи, които не биха искали да си заменят двойното гражданство, а бихме могли да ги ползваме като министри и те ще бъдат успешни, цитира го БТА.

Лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски очаква до ваканцията на депутатите за Коледа да е окончателно гласувана Конституцията. Той обясни, че все още подлежи на дискусия начинът, по който ще запишат текста за служебното правителство и по-конкретно - как да бъде излъчван служебният премиер.

"В момента коментираме какво ще се промени между първо и второ четене. Дискутираме, по всяка вероятност кръгът, от който президентът ще може да избира за служебен премиер", коментира Пеевски. 

Той заяви, че не е на ДПС настояването за двойно гражданство на министри и депутати.

Темата за промяна на националния празник отпадна, тъй като ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят, напомни Пеевски, като добави, че щом е така, е ясно, че това няма да мине.

"Въпреки ниския рейтинг на НС, това е легитимно избраният парламент", коментира председателят на ПГ на ДПС. И напомни, че всички, които са изявили желание, са гласували и излъчили своите представители в Народното събрание. И призна, че в момента в мнозинството договарят квотите в регулаторите.

Според съпредседателя на ПП Кирил Петков днес е била основна стъпка в посока "промяната", за която се говори в последните две години.

"Това, което иска да кажа на всички българи, е, че всъщност тази Конституция, която имаме до този момент в сегашната си форма, мисля, че никой от нас не е доволен за нивото на справедливост в нашето общество", допълни Петков.

По думите му това, че се правят тези промени, е наистина реална стъпка напред, за да има промяна в основните взаимовръзки в обществото.

"Надеждата ни е, че те ще доведат до по-голяма справедливост", каза още Петков. Може да не се видят в първия месец, втория месец реалните промени, но в следващите няколко години цялото ни общество би трябвало да започне да работи по по-различен начин, по-прозрачен начин, с по-голяма справедливост", заяви той.