Гражданите с минимални пенсии ще получават по 50 лева допълнително всеки месец, а не само като еднократен бонус за Коледа. Това обяви министърът на финансите Асен Василев, който присъства на заседание с колегите си от ЕС в Брюксел.

"С 11% се вдигат пенсиите, заложено е в бюджета за догодина, което означава, че хората с най-ниски пенсии, които са 523 лв., ще получават по 50 лв. повече всеки месец, а не еднократно в годината", подчерта министърът.

По думите му към момента събираемостта на данъците върви добре, разходната част също.

"МРРБ за е напът да си изпълни капиталовата програма. В бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки. Следваме политика на трайно увеличение на пенсиите", каза още Асен Василев.

Попитан за протеста за парите за култура в страната, той беше категоричен, че повече пари са заложени в бюджета.

"За сценични изкуства парите са вдигнати с над 50 млн., за библиотеки, читалища, музеи - с 28,5 млн.", каза Василев.

И посочи, че на днешното заседание са нанесени технически корекции по Плановете за възстановяване и устойчивост за всички държави членки.

"За второто плащане имаме да изпълним още 1-2 неща по Плана - за Антикорупционната комисия и за пътната карта. Плащането, което е около 700 млн. евро, се очаква в края на януари или началото на февруари", посочи финансовият министър.

Относно оставката на здравния министър Христо Хинков Василев беше категоричен, че не е негова работа да я иска.

"Работа на премиера и вицепремиера е да преценят дали искат оставката на един или друг министър. Това, което казах е, че ако политиката, която примерно аз провеждам или назначенията, които аз правя, бъдат бламирани, това за мен би било повод да си подам оставката. Вече дали това е повод за министър Хинков, е въпрос за него", обясни Василев.

По думите му работа на всеки министър е да намери компромисен вариант и да убеди партиите, които ще го подкрепят.

"Ако ще правим здравна реформа, не е работа на финансовото министерство да убеждава партиите", каза още министърът.

По темата за Шенген посочи, че има изключително голяма подкрепа и от ЕК и от другите държави-членки на ЕС, а за влизане в еврозоната целевата дата остава началото на 2025 година.