До края на деня декларацията на ПП-ДБ ще бъде внесена в Народното събрание, както и ще се проведат разговори с приелите поканата парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, "Възраждане", "Има такъв народ" и "БСП за България". Това стана ясно от думите на представители на ПП-ДБ на влизане в парламента. Дали ще бъде редактирана декларацията им за излизане от политическата криза в страната, зависело от предложенията на останалите. 

Божидар Божанов от ПП-ДБ посочи, че ще се проведат "работни срещи по проекта на декларация, очаква се да са в рамките на деня". Кога ще са точно зависело от това как в пленарната зала се движат по дневния ред. По думите му разговорите няма да са открити за медиите, тъй като ще се обсъждат експертни неща.

"От самото начало казваме, че разчитаме на широка подкрепа, но всеки трябва да припознае тези приоритети и то не защото са наши", отговори на въпрос Божанов на чия подкрепа разчитат. Ние именно затова предлагаме тази декларация, за де не е само наша тема, а на всички, обясни депутатът. От чутото до момента представителят на ПП-ДБ не бил оптимист, защото по думите му от другите политически сили се опитват хем да подкрепят, хем да не подкрепят, хем да кажат, че са против корупцията, хем защо няма да продължат нататък със законите.  

Депутатът от ПП-ДБ Богдан Богданов коментира: "Видяхме вече някои определени декларации, които бяха споделени в публичното пространство. Предстои да видим дали тези същите декларации ще бъдат потвърдени в парламента". 

За това дали ще бъде редактирана декларацията на ПП-ДБ, както искат някои политически сили, Богданов обясни: "Нека да седнем на масата, за да поговорим какви са техните предложения. Ние винаги сме били диалогични и ще бъдем и този път. Важно е тези декларации, които бяха заявени в публичното пространство, ние да разберем дали те са препотвърдени и в парламента", категоричен бе той.

"Не бих обвързвал декларацията на ПП-ДБ с втория мандат", коментира пред журналисти в парламента изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров.

"Преговори можем да водим, когато има връчен втори мандат, когато е ясно какви са параметрите на разговорите", подчерта той. По думите му в момента има "едно писмо за една декларация". Ще отидем на тази среща, вече имаме излъчен екип, и ще кажем какви са нашите аргументи във връзка с предложената декларация, коментира Атанас Зафиров.

Зам.-председателят на ПГ на БСП Иван Иванов заяви, че ще отидат на разговори с ПП-ДБ, за да чуят какво имат да предложат. Той подчерта, че от вчера има решение на Изпълнителното бюро на БСП. "Най-вече ни интересува дали действително ще има опит за правителство, или това е опит за забава и политическа игра", добави Иванов.

Разделеното ДПС пък се оказа обединено по въпроса за декларацията. Групата около Делян Пеевски отказа директно, а тази на Джевдет Чакъров поиска първо мандатът да им бъде връчен и едва тогава - разговори.

Като несъстоятелна определи декларацията депутатът от ДПС Йордан Цонев. "Ние дадохме вече изявление. Казахме, че това е опит да бъде изнасилена Конституцията, припомни Цонев.

По думите му сме в хипотезата на чл. 99 от Конституцията, където става въпрос за съставяне на правителство и изпълнителна власт. "Там не се говори за законодателство, така че тази декларация е несъстоятелна, а и ПП-ДБ да говорят за корупция, когато според нас голяма част от лидерите им нямат интегритет по тази тема - да използвам техния термин, е несериозно. Когато хората чуят ПП-ДБ да говорят за корупция, се сещат за контрабанди, пачки, пудели, несериозна работа", коментира още Цонев, цитиран от БТА. 

Колегата му Хамид Хамид каза, че не е видял покана, а съпредседателя на ДПС Делян Пеевски беше по-краен: 

"В никакъв случай - с носителите на пачките и пуделите на да преговаряме изобщо. Предложили са абсурдни неща - хората, чиято шефка на митниците още е в ареста, да предлагат антикорупционно законодателство - нека да бъдем сериозни. С тези хора ние няма да разговаряме".

Делян Пеевски отправи критики и към президента и го призова вместо да лети, да връчи втория мандат. "Държавата гори, а някои хора летят. Вчера - рекламни полети на спасители. Някой харчи пари. Вместо да летят вертолети и да гасят, се харчи да се снимат клипчета, да се снимат като мажоретки. Той защо не е на пожарите, защо не върши работа, а лети? И казва от въздуха - не мога да реша какво да правя. Ами да вземе да кацне, да вземе да даде този мандат, ако има нещо да го правим, ако не - отиваме на избори". 

Другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров, който беше изключен от парламентарната група на движението, посочи пред журналисти, че очаква президентът да връчи мандата, а "Продължаваме промяната -Демократична България" да проявят държавнически подход и да започнат задълбочени разговори за редовно правителство с ясни цели и приоритети за развитието на страната. 

Изразяваме готовност да се отзовем на покана за преговори след връчване на втория мандат, подчерта Чакъров на брифинг в присъствието на независими депутати. "След връчване на мандата бихме искали да видим програма, на тази база да се водят преговори и, ако всичко това е в интерес на всички в страната, ще обявим нашето решение дали да подкрепим правителство с втория мандат", обясни в отговор на въпрос Чакъров.

Той посочи, че законосъобразната практика е предложенията от декларацията на ПП-ДБ да залегнат като елементи от управленска програма, въз основа на която да се водят разговори за правителство и, ако се стигне до оформяне на мнозинство, тези законодателни инициативи да станат неразделна част от коалиционно споразумение за управление. Това е гаранцията за изпълнението на тази програма, смятат независимите бивши депутати от ПГ на ДПС. Не подкрепихме мандата на ГЕРБ-СДС именно поради липсата на конкретни разговори и визия за развитие на страната, подчерта Джевдет Чакъров.

Във връзка с предложената декларация на ПП-ДБ с антикорупционни приоритети и следвайки убеждението си, че България трябва да има стабилно европейско и подобаващо на страна-член на НАТО правителство с ясна програма и приоритети, заявяваме, че безспорно споделяме позицията, че трябва да се намерят действащи решения за борба с корупцията в България, изтъкна председателят на ДПС.

По думите му в Конституцията не е предвидено развитието на процедурата по връчване на проучвателните мандати за съставяне на кабинет да бъде поставена в зависимост от каквито и да е отлагателни срокове, още по-малко от изпълнението на законодателна програма от Народното събрание. Според независимите депутати обаче предлагането на тримесечен срок е извън обхвата на разумен приложим в случая срок. Обвързването на връчването на мандат и започване на преговори за правителство с определени резултати в деградация, също е не по-малко проблемно от гледна точка на законност, коментира Чакъров. 

"Няма промяна в позицията на ГЕРБ за декларацията на "Продължаваме промяната-Демократична България", потвърди зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ-СДС Росица Кирова. Тя подчерта, че документът не е бил включен в дневния ред на парламента вчера.

Депутатът от ГЕРБ Христо Терзийски каза също, че няма промяна в позицията на ГЕРБ за декларацията. 

Според председателя на ПГ на "Има такъв народ" Станислав Балабанов в предложеното от ПП-ДБ "има смислени неща, но има и тотално противоречие с българската Конституция". Той подчерта, че ИТН ще подходят конструктивно към декларацията.

"Ако има разум да си преразгледат декларацията и да премахнат всички противоконституционни елементи в нея, разбира се с нашите юридически екипи ще седнем и ще разговаряме по приоритети, защото наистина има смислени неща, но има и тотални противоречия с българската Конституция", каза той.

"Или "Продължаваме промяната-Демократична България" приемат, това което ние предлагаме, или отиваме на нови избори", пък беше категоричен лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който коментира темата в студиото на NOVA. Той подчерта, че ПП-ДБ имат с един депутат повече от "Възраждане" и попита на базата на какво от ПП-ДБ трябва да поставят условия на другите.

"Ние казваме, че ще подкрепим техните предложени антикорупционни мерки. Ние предлагаме референдуми, не предлагаме да се обявят срещу еврото или срещу лева", каза Костадинов. Пред журналисти на влизане в НС той посочи, че на срещата с ПП-ДБ той лично няма да присъства. 

Преди дни от ПП-ДБ представиха проект на декларацията за излизане от политическата криза в България, както я нарекоха. Те призоваваха президентът да отложи връчването на втория мандат с три месеца, за да бъдат гласувани законопроекти и решения от парламента.

В текста се заявява подкрепа за: избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията по честен и прозрачен начин от поне 160 народни представители, въз основа на правила, одобрени от Европейската комисия, за да се гарантира ефективна борба с корупцията; приемане на нов Закон за съдебната власт, основан на принципните положения в проекта на Министерство на правосъдието; Приемане на изменения в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения; приемане на изменения в Наказателно-процесуалния кодекс за ограничаване злоупотреби със специални разузнавателни средства; приемане на Закон за несъстоятелността на физическите лица, избор на нов омбудсман на Република България; приемане на изменения в специалните закони, уреждащи работата на службите за сигурност, като първа стъпка в реформата на службите за сигурност.