Второто служебно правителство на Димитър Главчев положи клетва пред парламента.

За целта 194 от всички 240 депутати прекъснаха за ден пленарната ваканция и се събраха за церемонията в пленарната зала.

Присъстваха и президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", гласи клетвата, която произнесоха, събрани около микрофона на трибуната на НС министрите, начело със служебния премиер.

Още снимки вижте ТУК>>

След това прозвучаха химните на България и Европейския съюз. 

Цялата процедура трая всичко на всичко 7 минути.

Съставът на служебното правителство на Димитър Главчев е без промяна от списъка, който чухме при представянето му при президента:

Снимка: БТА

Министър-председател - Димитър Главчев;

Заместник министър-председател и министър на финансите - Людмила Петкова;

Министър на външните работи - Иван Кондов;

Министър на вътрешните работи - Атанас Илков;

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова;

Министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов;

Министър на отбраната - Атанас Запрянов;

Министър на правосъдието - Мария Павлова;

Министър на икономиката и индустрията - Петко Николов;

Министър на енергетиката - Владимир Малинов;

Министър на образованието и науката - Галин Цоков;

Министър на здравеопазването - Галя Кондева;

Министър на околната среда и водите - Петър Димитров;

Министър на иновациите и растежа - Росен Карадимов;

Министър на земеделието и храните - Георги Тахов;

Министър на транспорта и съобщенията - Красимира Стоянова;

Министър на електронното управление - Валентин Мундров;

Министър на културата - Найден Тодоров;

Министър на младежта и спорта - Георги Глушков;

Министър на туризма - Евтим Милошев.

Това е второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев.

Снимка: БТА

По-рано сутринта президентът Румен Радев издаде указ за назначаване на предложеното от кандидата за служебен премиер и досегашен служебен министър-председател Димитър Главчев правителство, а също така и насрочи предсрочните избори за 27 октомври.

Вчера Главчев представи структура и състав на служебен кабинет пред държавния глава на "Дондуков 2".

В кабинета има само три министерски промени - нов министър на външните работи, на вътрешните работи, както и на транспорта и съобщенията.

Очаквано, вътрешният министър Калин Стоянов беше сменен.

Снимка: БТА

Политическите реакции след клетвата

ГЕРБ не дадоха своята оценка вчера и го направиха днес - според партията Атанас Илков е професионалист и от действията му ще се види дали е човек на Делян Пеевски, както обвиниха от ПП.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в състава на кабинета пръст на президента. Той допусна, че част от селекцията на министрите е именно на президента.

Снимка: БТА

"Тези министри най-вероятно са дадени от президента. Част от селекцията е факт. Преди седмица нямахме кабинет и президентът се намеси, за да направи така, че подписвайки указа, да имаме честни избори. Това е стъпка напред, за да може политическите партии да споделяме обща отговорност", коментира Борисов в кулоарите на НС след клетвата на служебния кабинет "Главчев" 2.

Все пак той отново поздрави президента Румен Радев и премиера Димитър Главчев за "споделената отговорност за това правителство".

От ПП-ДБ не вярват на кабинета "Главчев" 2

"Подхождаме с недоверие към служебното правителство и особено към министър-председателя, който е висша партийна номенклатура на ГЕРБ", коментира Атанас Атанасов, един от лидерите в коалицията.

"Димитър Главчев защо не се сочи към Иван Демерджиев, Вучков, Йорданов - хора, които са доказали, че през годините имат политическа автономия?", попита Атанасов и каза, че новият служебен министър е човек от близкия кръг на досегашния министър Калин Стоянов.

На влизане в НС Кирил Петков пък повтори думите си от вчера: "Преди Мария Габриел да ни предложи Калин Стоянов, тя ни предложи Атанас Илков. С други думи те са се доверявали тогава повече на Атанас Илков, отколкото на Калин Стоянов".

Снимка: БТА

Пеевски отговори на обвиненията на ПП-ДБ, че новият вътрешен министър Атанас Илков е "негов човек".

"Като ги слушам, излиза, че всички вътрешни министри са мои, всички министри са мои, премиерите са мои, а може и президентът да е мой", допусна той.

Снимка: БТА

Лидерът на ПГ на ДПС заяви още, че всички партии са клекнали пред президента, а той е нарушил Конституцията и дори няма нужда от импийчмънт, а КС може да се произнесе директно за това нарушение.

Снимка: БТА

Още вчера от БСП коментираха, че е добре, че премиерът се е съобразил с общественото настроение и е предложил нов кандидат за вътрешен министър.

"Добре е, че господин Главчев няма да е външен министър. Очаквам от господин Кондов, който е дипломат от кариерата по-активна външна политика", коментира и.д. лидер на партията Атанас Зафиров.

Скрийншот: Народно събрание/БНТ

От "Възраждане" заключиха, че кабинетът е на Пеевски и Борисов.

"Отново ни управлява правителство на Пеевски и Борисов, което "Възраждане" не подкрепя", коментира пред журналисти народният представител от ПГ на "Възраждане" Цончо Ганев. По думите на Ганев новото правителство е като старото, само че ново и отново сме в ситуация, в която ни управлява правителство на Пеевски и Борисов. 

Снимка: БТА