Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в състава на кабинета пръст на президента. Той допусна, че част от селекцията на министрите е именно на президента.

"Тези министри най-вероятно са дадени от президента. Част от селекцията е факт. Преди седмица нямахме кабинет и президентът се намеси, за да направи така, че подписвайки указа, да имаме честни избори. Това е стъпка напред, за да може политическите партии да споделяме обща отговорност", коментира Борисов в кулоарите на НС след клетвата на служебния кабинет "Главчев" 2.

Все пак той отново поздрави президента Румен Радев и премиера Димитър Главчев за "споделената отговорност за това правителство".

"Би трябвало да е извънредно положение да има служебен кабинет, а то стана като "добър ден". Това означава провал на политическата класа", обобщи ситуацията в последните месеци лидерът на ГЕРБ.

Той определи промените в Конституцията като "опит и за трите партии в сглобката", като за първи път направи самокритика. С днешна дата Борисов смята, че е трябвало да предложат по-голям избор от хора за служебния премиерски пост.

"В случая днешната Конституция е направена за високоинтелигентни, сериозни и системни политически партии. Ако има такива, няма да има проблем с Конституцията, приета в момента. Защото тези, които писаха и приехме Конституцията трябва да сме на висотата си да защитаваме това, което сме приели, трябваше да бъдем на висотата и домовата книга да бъде по-голяма", разкритикува със задна дата един от вносителите на конституционните поправки, гласувани от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Борисов изключи вариант за бъдеща работа с "Възраждане" заради "височайшото посещение на Костадин Костадинов в Москва".

"Когато говорим за коалиции или каквото и да е било, те просто се изключиха от тази възможност", каза той, след като Костадинов публикува свои снимки заедно с двама съпартийци и депутати от Червения площад. "Възраждане" участват в международен форум в руската столица.