Въпреки риска от блокаж на държавата, заложен в конституционните промени, днес имаме назначено правителство и определена дата за изборите. Политическата криза не е отминала, тя ще намери своето разрешение, когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство и това мнозинство да излъчи не просто редовно, а ефективно редовно правителство. Тази устойчивост на мнозинството е функция от неговата легитимност, а тя произтича от два важни фактора - избирателната активност и честността на вота. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев на влизане в сградата на парламента преди днешното извънредно заседание на Народното събрание, на което служебният кабинет положи клетва.

По думите му когато избирателната активност е ниска и няма гаранции, че ще бъде по-висока на следващите избори, тогава честността на вота придобива огромна тежест.

"Продължавам да настоявам борбата с купения и контролиран вот да бъде издигната в приоритет, защото това уродливо явление изкривява вота на гражданите, дава възможност на компрометирани фигури да се домогнат до сградата на Народното събрание, да се обличат в институционална власт и да се разпореждат със съдбата на българите. Това нагнетява отвращение и безнадеждност у хората и руши политическата система и държавността. Оставям настрана спекулациите на кого принадлежи Атанас Илков, това ще покажат неговите действия в предизборната кампания, където МВР има голяма роля за пресичането на купения вот. Ще следим неговите действия той да бъде човек не на този или онзи, а на българските граждани", допълни президентът.

Той подчерта, че относно диалога с правителството е бил достатъчно ясен какво няма да допусне. 

"Оставям настрана спекулациите на кого принадлежи Атанас Илков", коментира избора на нов вътрешен министър Радев и добави, че това ще проличи от неговите действия.

В кабинета "Главчев-2" има три промени - нови министри на външните работи, на вътрешните работи, както и на транспорта и съобщенията.

По-рано днес държавният глава Румен Радев подписа укази за назначаване на служебно правителство и насрочване на избори за Народно събрание на 27 октомври.

След клетвата на служебния кабинет, Радев беше попитан и за избора на български кандидат за еврокомисар, за който на страната ни остава около седмица.

"Аз мисля, че премиерът е добре да чуе мнението и на партиите", коментира държавният глава.

"Аз съм сигурна, че България ще има достоен еврокомисар", добави вицепрезидентът Илияна Йотова, според която има няколко кандидати, които отговарят на търсения профил и имат всички необходими качества за поста.