Новото служебно правителство на Главчев е като старото, отново е под сянката на Делян Пеевски, коментираха от ПП-ДБ и "Възраждане" след като президентът Румен Радев одобри състава на кабинета "Главчев 2" и утре депутатите в Народното събрание ще трябва да го гласуват. В центъра на тази политическа оценка е смяната на вътрешния министър Калин Стоянов с директора на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков.

От БСП пък изразиха удовлетворение от рокадата, която, според тях, ще бъде "гаранции за успокояване на напрежението в системата и обществото и за гарантиране честността и прозрачността на изборите.

"Лакмусът за политиката на "Главчев 2" ще е отношението към Пеевски. Нека дадем доверие на Главчев и да видим дали ще се различи във втория кабинет Главчев", посочиха от ДПС, подкрепящи Доган.

ПП-ДБ: Борисов и Пеевски отново ще правят избори 

Първи коментар от ПП-ДБ дойде от Божидар Божанов, който заяви, че Главчев отново е решил да не излезе от сянката на Пеевски. Последва и официална позиция на коалицията, в която заявяват, че "Борисов и Пеевски отново ще правят избори".

"От ПП-ДБ нямахме големи очаквания, но предложеният кабинет надхвърля негативните очаквания. За съжаление служебният премиер Димитър Главчев не успя да се освободи от зависимостите си и отново предложи кабинет, удобен на задкулисието. Поредното издигане на "човек от системата" вместо обществено значима, външна за МВР фигура за служебен министър, погребва идеята за граждански контрол върху силовото ведомство", пише в позицията на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

Те допълват, че нямат доверие в Атанас Илков, предложен за служебен министър на вътрешните работи.

"Заявявали сме го още, когато беше предложен от Мария Габриел за вътрешен министър в редовен кабинет. Тогава отхвърлихме предложението поради това, че Илков е ръководил злополучната акция в Лясковец през 2014 година, в която загина служител на МВР и трима служители бяха ранени. Имаме достатъчно информация, за да смятаме, че това е друг проводник на интересите на Пеевски, друг Калин Стоянов", добавят от ПП-ДБ.

Според тях новият министър на вътрешните работи трябва да докаже, че не е поредният "лейтенант" на Пеевски в силовото ведомство.

"Затова нашата оценка за работата на Атанас Илков ще зависи единствено от способността му да се разграничи от влиянието и натиска на Пеевски. Това може да се случи по един единствен начин - като ограничи купуването на гласове. С инструментите на парламентарния контрол ние от ПП-ДБ ще следим внимателно дейността на МВР във връзка с превенцията и противодействието на престъпленията срещу политическите права на гражданите. Ще осветляваме всеки опит за опорочаване на изборния процес", заявяват още от ПП-ДБ.

"Възраждане": Отново имаме правителство на Пеевски

Новото правителство е като старото, само че е ново, каза пред БНР зам.-председателят на партия "Възраждане" Цончо Ганев и декларира, че няма как да му имат доверие. 

Една от причините за това е новият министър на вътрешните работи, посочи той и обясни: "По презумпция министърът на вътрешните работи на едно служебно правителство трябва да съблюдава и да направи така, че да има честност на изборите по отношение на купения и контролиран вот, а с министър, който е тясно обвързан през всичките тези години с Пеевски - това нещо започва още по времето на правителството на Орешарски, когато главният секретар, назначен персонално тогава от Пеевски, беше с един от неговите най-близки хора, беше именно сега предложеният министър на вътрешните работи. Няма как да му имаме доверие, че ще спре схемите за купуване на гласове".

Второто нещо, заради което партия "Възраждане" няма доверие на новото служебно правителство, е: "Официално излезе информация, че тази седмица предстои да се срещнат външните министри на държавите от ЕС и да вземат решение да бъдат изпратени военни инструктори за обучение на украинската армия".

Цончо Ганев отново отправи критики към конституционните промени, приети с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

"Второто изключително важно нещо, за да стигнем до тази ситуация, в която отново да имаме правителство на Пеевски, е поведението на президента", добави мнението си той. И обясни: "Президентът се съгласи да стигнем до тази ситуация, в която да имаме абсолютно същото правителство с едни козметични промени, с които сменихме един министър на вътрешните работи - ярка личност на Пеевски, с друга личност, свързана през годините с Пеевски".

Зам.-председателят на "Възраждане" бе категоричен, че няма позиция, по която да има сближаване с ГЕРБ. "Това е партия, която прокарва евроатлантически ценности и няма нищо общо с българските национални интереси. Това е еманацията на корупцията, това е еманацията на безпътицата 13 години. Това е еманацията на тази партия, която приема за нормално да управлява с Пеевски", посочи той.

БСП: Добре че Главчев няма да е външен министър

Никаква изненада. Цялостната ситуация е следствие от некадърно направените промени в Конституцията. Така и не дочакахме извинение от авторите. Добре е, че премиерът се е съобразил с общественото настроение и е предложил нов кандидат за вътрешен министър. По отношение на останалите министри - това е същият състав на кабинета, добре е, че Димитър Главчев няма да е външен министър, заяви председателят на БСП Атанас Зафиров. И поясни, че очаква от Иван Кондов по-активна външна политика със защита на националните интереси.

"Очакваме от премиера спешно консултации с политическите партии по отношение на българската кландидатура за еврокомисар. Ако бъдем поканени на такива консултации, сме готови да предложим имена и достойни кандидатури. Това е първата и най-важна задача пред този кабинет с оглед на скъсените срокове, по-малко от седмица, и реалната възможност България да получи добър ресор, но това няма как да стане без диалог с политическите сили", допълни Атанас Зафиров.

Относно смяната на Калин Стоянов Зафиров очаква тя да даде "гаранции за успокояване на напрежението в системата и обществото и за гарантиране честността и прозрачността на изборите, каквато е задачата на всяко едно служебно правителство".

Илхан Кючюк: Лакмусът за политиката на "Главчев 2" ще е отношението към Пеевски 

Големият въпрос е, каква политика ще изпълнява това правителство и лакмусът ще е отношението към Пеевски. Нека дадем доверие на Главчев и да видим дали ще се различи във втория кабинет Главчев. Това коментира Илхан Кючюк от ДПС, председател на правната комисия в ЕП, в интервю пред БНР.

"Ако вътрешният министър прави това, което прави предишният, говорим за тенденциозност и политическа намеса, и за управление на хора, които имат своите зависимости. Нека дадем необходимото време на това правителство да видим на какво е способно. Призовахме го да прояви демократичен стандарт към всички политически сили", каза Кючюк.

И допълни, че вече веднъж се е видяла невъзможността Главчев да се разграничи от сянката на Пеевски и "да му дадем шанс да се коригира".

Кючюк също сподели мнението си, че България много е закъсняла с предложенията за еврокомисар:

"Дефакто България не участва в изграждането на европейската политика. Румъния започват от 2025 г. свободно да пътуват до САЩ, без визи. Бяхме заедно в една лодка, но ни напускат и вече са в тази на богатите държави. Решението е от тази седмица да пътуват безвизово."