Точно от ловните стопанства тръгва лобирането за назначения в горската система, оплака се пред депутатите изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев по време на изслушването му. Професионалистите биват изтиквани, вчера ми се обади един господин да пита дали мога да сменя един шеф, призна Дунчев. И добави, че вече няколко пъти му се е случвало да му звънят с искания за кадруване. Кадруването всички го признават, добави той и изнесе данни за нарушения и неизпълнение на договорите от страна на частните субекти в ловните стопанства, които отчитали по-малко приходи и инвестиции от записаното в договорите.

За последните пет години са налети 43 млн. лв. в държавните ловни стопанства, а от частни партньори инвестициите са за около 12 млн.лв. Печалбата била около 15 млн. лв.

"Изключително ниска възвращаемост - около 25 процента", коментира Дунчев.

След бракониерството през 90-те години, за последните 20 години дивечът в България се е увеличил двойно, обобщи още той след обиколката на повечето ловни стопанства и ловни бази в страната за проверка на управлението им договорите за управлението на ловните територии в Република България. Дунчев поясни, че популацията на дивата свиня е пострадала заради чумата, но има двойно увеличение на сърни и глухари, намалели обаче муфлоните.

 

Законът за лова и опазването на дивеча за колегията е един архаичен закон, отбеляза още той и се обяви за промени. Правен е така, че да се защитят определени интереси, обяви се за промени Дунчев. Има много по-прозрачна форма на отдаване на ловни територии, а в ловните стопанства да се концентрира държавният интерес и да решим какво правим с дивеча в България, коментира шефът на агенцията.

Дунчев съобщи, че след годишния доклад на агенцията през ноември най-вероятно ще бъдат прекратени някои от договорите в ловните стопанства с частни партньорства, където се оказвало, че държавата инвестира повече от частника. Липсата на правила са създали предпоставки за злоупотреби, категоричен беше Дунчев. И даде за пример дивечовъдните държавни участъци в горските стопанства, които са 220 в страната, но там категорично държавата е на печалба без да влага инвестиции от по 10 лева на хектар.

Шефът на Агенцията по горите благодари на българските пожарникари, горски служители и много доброволци, които и в момента се борят с пожарите в горските масиви.

"Само малка част от пожарите са възникнали от естествени причини, каквито са мълниите", каза той, като намекна, че в повечето случаи става въпрос за човешка небрежност и нехайство.