Трима посланици от държави от Северна Европа заявиха воля за подкрепа за приемане на България в Шенген и определиха като "изключително окуражаващи стъпките, предприети от правителството дотук.

Това стана известно по време на среща на министъра на правосъдието Атанас Славов с посланиците на Дания - Йес Брогорд Нилсен, Финландия - Кристиина Кувая-Ксантопулос и Швеция - Катарина Рангнит. Акцент в разговорите бяха промените в Конституцията.

Членството в еврозоната и Шенген, промените в Конституцията и бюджетът за 2024 г. бяха откроени като приоритетни в началото на новата сесия на Народното събрание на 1 септември.

Не трябва да допускаме да бъдат добавяни условия, които не са важили за друга държава, когато се е присъединявала към Шенгенското пространство, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на парламентарния блиц контрол в рамките на първото заседание от есенната сесия на парламента.

При срещата си с посланиците на Дания, Швеция и Финландия доц. д-р Славов отбеляза предлаганата реформа в сферата на съдебната власт, включително създаването на два отделни съвета - един за съдиите и друг за прокурорите и следователите. Като мнозинството от членовете в Прокурорския съвет вече ще се избират от парламента, което ще е и вид контрол върху главния прокурор.

Министърът на правосъдието открои също и идеята за разширяване на достъпа до Конституционния съд, чрез въвеждане на пряката конституционна жалба от граждани и даване на право на всеки съд да сезира КС. Включването на гражданите е знаково за реформата, изтъкна той.

На срещата присъстваха също зам.-министърът на правосъдието Юлия Ковачева и началникът на кабинета на министъра д-р Борислав Ганчев.

Доц. д-р Славов подчерта предлаганата реформа в сферата на съдебната власт, включително създаването на два отделни съвета - един за съдиите и друг за прокурорите и следователите. Като мнозинството от членовете в Прокурорския съвет вече ще се избират от парламента, което ще е и вид контрол върху главния прокурор.

Министърът на правосъдието открои също и идеята за разширяване на достъпа до Конституционния съд, чрез въвеждане на пряката конституционна жалба от граждани и даване на право на всеки съд да сезира КС. Включването на гражданите е знаково за реформата, изтъкна той.

Атанас Славов се спря и на предложените промени при конституирането на служебните правителства, така че да се сложи край на едноличните решения на президента за тях.

В отговор на въпроси на посланиците министърът заяви, че предстои окончателното приемане от парламента на новия закон за противодействие на корупцията, който предвижда създаването на нова независима антикорупционна комисия с разследващи функции.

Не на последно място беше обсъдено оказаното съдействие от страна на Министерството на правосъдието във връзка с разгръщането на дейността на Европейската прокуратура в България. Понастоящем предстои финализиране на ремонта на сградата на ул. "Раковска" 134, а от страна на българската прокуратура е заявена готовност за създаване на позитивен климат на работа в структурите на EPPO в България.

Като важни за обществото бяха отчетени приетите промени срещу домашното насилие у нас, като темата вероятно ще бъде поставена на обсъждане на следваща среща с посланиците.

Зам.-министърът на правосъдието Юлия Ковачева и началникът на кабинета на министъра д-р Борислав Ганчев също са участвали в срещата.