Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел представи приоритетите на външната политика на Република България на официално събитие по повод Деня на българската дипломатическа служба. Сред тях тя открои активното членство на България в ЕС и НАТО, като подчерта, че членството в Шенген, еврозоната и Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) стоят най-високо в дневния ред на външната политика на България.

Гости на събитието за Деня на българската дипломатическа служба, организирано от Мария Габриел, бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, народни представители, министри и посланици, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Президентът на Република България Румен Радев изпрати поздравителен адрес до гостите на събитието.

"В днешния ден се сливат история, настояще и бъдеще. Отбелязваме Указа на княз Александър I от преди 144 години, с който е поставено началото на българската дипломация като държавна служба и са изпратени първите дипломатически представители в чужбина. На тази дата отдаваме почит към делото на поколения български държавници и дипломати. Те са "строители" на външната ни политика, дали своя принос за авторитета на родината", заяви Мария Габриел.

Министър Габриел благодари на присъстващите дипломати и открои ползата от добрите двустранни отношения и стратегически партньорства в различни области с държавите в ЕС и извън него. Вицепремиерът постави ясен фокус и върху публичната и културната дипломация. "Дипломацията е един от ключовите символи на българската държавност. Външната политика, която тя реализира, се формира като резултат от общонационално координирано усилие, за което в пълна степен важи принципът "Съединението прави силата", коментира още Мария Габриел.

В заключение, тя обърна внимание на необходимостта дипломатическата служба и външната политика на България да станат притегателни за знаещи и мотивирани млади хора, които работейки за България, да имат възможности за устойчиво кариерно развитие.

Ролята на българската дипломация е да съдейства за мирното уреждане на конфликтите и да отстоява националните ни позиции в международните отношения, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Ролята на българската дипломация е да съдейства за мирното уреждане на конфликтите и да отстоява националните ни позиции в международните отношения, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на отбелязването на Деня на българската дипломатическа служба. 

Българските дипломати са подготвени, те заслужават държавата да обърне повече внимание на своето лице зад граница, подчерта Росен Желязков. Според него представителите на България в чужбина са достойни, честни, почтени и подготвени хора.

През 1879 г. княз Александър Първи с указ прави своите първи дипломатически назначения и още младата българска дипломация се впуска в голямото предизвикателство да лавира между големите сили в желанието си да поправи някои несправедливи постановки на Берлинския договор, припомни председателят на парламента.

Росен Желязков отбеляза, че първото усилие на българските дипломати е увенчано с успех и то е било извоюването на независимостта на железопътната линия от Виена до Цариград на българска територия. Това е един изключителен акт, за който малко се знае, но е голямо достижение за нас, подчерта той. В този сложен тогава момент българските лидери са вярвали, че дипломацията е необходимото оръжие, различно от въоръжения конфликт, за извоюване на националните ни идеали и на най-големия сред тях - този за национално обединение, заяви председателят на Народното събрание.

На отбелязването на Деня на българската дипломатическа служба присъстваха народни представители, представители на изпълнителната власт и на дипломатическия корпус в България.

Изготвянето на национален документ за външнополитическа стратегия беше обсъден на 4 юли от дипломати, политици и експерти в областта на външната политика по време на публична дискусия на тема "Визия за външнополитическа стратегия на Република България" в Дома на Европа в София.