Чуждестранна мисия с участието на Австрия и Нидерландия идва на проверка у нас наесен, за да се увери в резултатите, които България е постигнала в изпълнение на изискванията за влизане в Шенгенската зона.

В делегацията са австрийци и нидерландци именно защото това са двете страни, членки, което все още са против приемането на България в пространството без гранични проверки. 

На последното заседание на правителството министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е докладвал за свои срещи с еврокомисаря за вътрешните работи Илва Йохансон и с министъра на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург, съобщава БНР.

В рамките на двустранните си срещи министър Стоянов е информирал за предприетите от страната ни действия в изпълнение на препоръките от Европейската комисия в доклада за върховенството на закона.

В момента най-важното, по думите му, е страната ни да получи съгласие от Нидерландия.

Министър Ван ден Бург е посочил, че макар и правителството в Нидерландия да е служебно, има очаквания то да има мандата работи по въпроси от европейския дневен ред, включително и темата за Шенген.

В тази връзка той е изразил желание за провеждане на мисия у нас, което е и желанието на страната ни, а координацията ще се поема от Европейската комисия.

Прави се възможното до 10-ти, максимум до 15 септември, делегацията да дойде в България, за да извърши проверка на място и да бъдат зададени въпроси на съответните български експерти.