Сергей Станишев се включи активно в кампанията на БСП за местните избори. В рамките на няколко дни президентът на ПЕС ще посети Русе, Видин, Шумен и Пловдив, като обиколката вече започна, при това от чужбина.

От пост на Станишев във Фейсбук става ясно, че той е представил на международен форум в Букурещ двама от кандидатите за градоначалници на БСП, които познава лично - Пенчо Милков и Венцислав Венков. Първият участва в надпреварата за Русе, а вторият - за Шумен. Събитието е организирано от румънската социалдемократическа партия, като акцентът е регионалното сътрудничество. Заедно със Сергей Станишев участие взеха ремиерът на Румъния Виорика Данчила, министърът на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска, както и представители на социалистическите партии от Гърция, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания и Черна Гора.

"Благодаря за гостоприемството и на кмета на Букурещ Габриела Фиря, с която на отделна среща обсъдихме необходимостта от засилване на сътрудничеството между градовете от двете страни на Дунав. Устойчивото развитие и инвестицията в хората, за която социалистите настояваме, няма как да бъде постигната, ако на местно ниво в България продължава да се разчита единствено на средства от еврофондовете. Необходими са усилия за повече трансгранични проекти и работа в посока превръщане на градовете ни в привлекателни за инвестиции места", коментира Станишев.

Той добави, че за БСП е много важно да постигне добър резултат на местните избори, изрази увереност в качествата на кандидатите за кметове и общински съветници и им пожела успех.