"Днешното заседание на НС на БСП трябва да реши четири въпроса, след като близо четири месеца не сме се събирали. Първо, как възобновяваме отчетно-изборната кампания и как ще извървим по прозрачен, спокоен и демократичен начин пътя до прекия избор и конгреса на партията. За мен е категорично видно, че взетото на подпис "решение" е нелегитимно. Много пъти съм казвал, че не можем да позволяваме нещо, което касае фундаментални въпроси за функционирането на партията и провеждането на прекия избор, и на конгреса, да бъде юридически оспоримо. Един човек от подписалите се да оттегли подписа си и всичко пада. БСП не може да си позволи и най-малкото съмнение за нелегитимност. Затова днес е нужна дискусия и ново решение, което да даде легитимност на процеса.

Освен това, трябва да се направи спокойна дискусия кога са най-подходящите срокове с оглед готовността на БСП за изборите. Интересът на БСП е да се яви подготвена, в добра кондиция на парламентарните избори догодина и да ги спечели! Защото това е най-важното - в каква кондиция влизаме, какво предлагаме на хората като алтернатива и дали сме убедителни. Ето защо, НС трябва да прецени сроковете, в които да се разположи вътрешнопартийната кампания, за да бъдем категорична алтернатива на вота през пролетта."

Това заяви пред журналисти Сергей Станишев преди заседанието на пленума на БСП. Той посочи, че има сигнали от много организации за действия на вътрешнопартийната ЦИК (ЦКИП - Централна комисия по избор на председател), които са в противоречие с правилата и представляват опит за поставяне на комисията над устава.

"Вторият важен въпрос - анализът на политическата ситуация в България. Какво се промени през последните три месеца? Как страната ни премина през пандемията? Какво пропуснахме? Очевидно е че, в здравен аспект излизаме сравнително добре, въпреки че не сме застраховани от втора вълна през есента. Но, според мен, има огромно поле за градивна работа на БСП като алтернатива в социално-икономическата сфера. Мерките на правителството са фрагментарни, слаби и недостатъчно прозрачни. Сега има нужда от БСП, която да предложи конкретни, силни решения.

"Във връзка с обявената инициатива за национална подписка мога да кажа, че повтаряме едни и същи практики. Миналата година по този начин беше обявено напускането на парламента. Три-четири месеца ни нямаше там. Резултатът е, че загубихме изборите и всички го разбират и признават. Тази инициатива поражда повече въпроси, отколкото отговори. Колко време ще продължи? Какви параметри гоним? Ние сме правили подписка и то за референдум. Добре знам какво усилие е да се съберат 750 000 подписа, с ЕГН и лични данни. Сега, при положение, че ни предстои вътрешнопартийната кампания - отчетно-изборна и избор на председател, бих искал да чуя от областните председатели имат ли готовност да се справят със събирането на подписи. Смущаващо е, че БСП се държи като извънпарламентарна сила и вместо да използва инструментариума на демокрацията и на парламента - питания, анкетни комисии, вот на недоверие, прибягва до екстравагантни решения."

"Другите важни въпроси са свързани с финансовата ситуация, щата и състоянието на партията. Чуват се разтревожени гласове, много хора са притеснени. Очаквам НС на БСП да получи и информация за процесите и тежкото разделение в парламентарната група - лицето на БСП."