БСП свиква заседание на Националния съвет след тримесечно прекъсване заради епидемията от коронавирус. Председателят на партията Корнелия Нинова ще предложи публична подписка "Народен вот на недоверие срещу правителството".

В дневния ред е предвиден отчет на финансовото състояние на партията и анализ на политическата обстановка. Възстановяват се отчетно-изборните събрания както и прекият избор на лидер на партията, който ще се проведе на 26 септември. С най-много номинации е Корнелия Нинова, а потвърдили кандидатурите си са Кирил Добрев и Красимир Янков.

Очаква се да бъде повдигнат и въпросът за легитимността на предстоящия пряк избор на председател. Причината е, че решението за датите на двете събития бе взето "на подпис" с минималните 94:93 гласа, като в партийните редици се настани съмнение за оказван натиск върху някои от членовете. Според недоволните от стила на управление в БСП въпроси от най-висока важност не могат да се взимат неприсъствено.

Възможно е чрез някое от гласуванията в съвета да има преброяване на подкрепата за Корнелия Нинова и тази за опозицията, която може да иска прегласуване датата за провеждане на председателския вот - 26 септември.

Националният съвет ще разгледа и отчета на Централната комисия по партиен избор. През февруари, като зам.-шеф на партийната дейност, Кирил Добрев съобщи, че по отчет броят на партийните членове е 85 хиляди. Непосредствено преди въвеждане на извънредното положение в страната обаче т.нар. Червен ЦИК преброи с 5000 по-малко. Предварителната информация сега сочи, че Корнелия Нинова се готви да посочи още по-малка цифра - не повече от 75 хиляди.

Точният брой на партийците се превръща в център на полемика, защото легитимността на прекия избор зависи от това дали до урните са отишли над 50% от общия брой регистрирани социалисти. Заради опасенията от демотивация и слаба активност в гласуването, ръководството има интерес общият брой да бъде редуциран, а опозицията се противопоставя на това.

Намаляването на партийната маса при всички случаи поставя Корнелия Нинова в сложната ситуация да обяснява пред Националния съвет защо само през последните няколко месеца на нейното управление членовете на БСП са намалели с около 10 хиляди. Ако изборната активност не надвиши 50%, прекият избор за председател ще бъде неуспешен и на 10-11 октомври партията ще посрещне без лидер 50-ия си конгрес.