"Има една група евродепутати от ЕНП, едни и същи говорители, лично обвързани с партия ГЕРБ, които са най-големите говорители срещу България, което е срам за ГЕРБ". Така председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев коментира пред журналисти в Добрич доклада на Европейския параламент, в който се препоръчва анализ на усвояването на еврофондовете у нас и евентуално спиране при констатирани нарушения.

Преди дни Европейският парламент (ЕП) препоръча на Европейската комисия (ЕК) да разгледа въпроса за спиране на европейските фондове за България.
Документът, който бе гласуван, е без законодателна стойност.

По-рано днес ресорният вицепремиер Зинаида Златанова заяви, че текстът е поставен в доклада с пропагандна цел.

Лидерът на левицата у нас и в Европа извади друга теза – че докладът засяга изпълнението на бюджета на ЕС за 2012 г. и е свързан само с проблемите на тогавашното управление. Според Станишев, мнозинството на Европейската народна партия през последните близо 10 години е довело до „една политика, която в голяма степен е антисоциална” и заради нея има по-голяма безработица, бедност и слабост в икономиките на страните от ЕС. Той каза, че няма как в България да се води политика на социално размразяване, ако в Брюксел нямаме партньори, които да ни разбират и подкрепят.

"Тези от дясно не ги интересува как живее обикновеният българин – може ли да си плати сметките за ток, може ли да си осигури лекарства, да изпрати детето си достойно на училище. Те гледат някакви бюджетни рамки и фигури. За социалистите това не е така", заяви Станишев.

По думите му европейските социалисти са единствената гаранция за това, че България ще бъде третирана като равноправен партньор, а не като втора ръка и черна овца.

Станишев изброи постиженията на правителството пред обществеността в Девня.

"За много кратко време правителството на Пламен Орешарски свърши доста за хората и то в една много трудна среда – политическа и медийна. За първи път имаме власт, която смее да се противопостави на големи икономически интереси в името на закона и правата на гражданите", заяви той.

Станишев съобщи още, че през този месец правителството ще представи своя план за реиндустриализация на България.  По думите му това е единственият начин да се възроди икономиката, да има трайни работни места с добро заплащане. Станишев е подчертал, че има още много неща да се вършат в сферите на здравеопазването, на образованието и най-вече в икономиката.

Лидерът на БСП е допълнил: "Ще продължим с важните промени и след изборите". Станишев  посочи, че съпротивата на ГЕРБ е ожесточена, защото не им се иска да отстъпват. По думите му те търсят реванш и искат да върнат страната назад, да е опоскана и с авторитарно управление.