"Настоящото правителство не е най-добрият вариант за България. Не сме ние, които ще взривим обстановката" - това коментира пред БНР главният секретар на СДС Илия Лазаров, според когото Тодор Тагарев е "печален министър". Преди ден Лазаров заговори, че партията ще настоява да има свой министър, днес изтъкна и тезата си, че е необходимо и споразумение за управление. 

В предаването "Преди всички" той обясни защо не намира това правителство за най-добрия вариант за България към този момент.

"Особено в тази международна криза, която имаме от север и от юг. Не се знае и тази година какви нови кризи ще ни сервира". 

Според Лазаров "след ротацията в правителството трябва да има преобладаващо политически лица".

"Експертите са добри мениджъри. Ако сега седнем да се напънем да изредим десет министри, ще се затрудним да ги кажем. Категорично застъпваме идеята, че трябва да има политически лица. Тук имаме съвпадение с Кирил Петков - той казва същото. Партньорите от ГЕРБ на този етап мълчат."

В случай, че се приеме тази логика, СДС ще предложи техен кандидат. Имаме хора, които биха били подходящи, увери Лазаров във връзка с бъдещия кабинет, но уточни, че нямат предвид конкретни лица. Вторичен въпрос е дали СДС ще получи министър, допълни той. 

"Смятаме, че трябва да има споразумение за управление. Не говорим за коалиция. Да се дефинира вътре в това споразумение какво може и какво не може да се прави, за да има рамка на това правителство", заяви Илия Лазаров.

Причината да смята споразумението за добър вариант е, че сега, "когато направи гаф някой министър, всеки започва да се ослушва", смята Лазаров. Той даде примери с Христо Хинков и Тодор Тагарев. Главният секретар на СДС определи Тагарев като "лош министър като министър на отбраната": 

"Това, че спазва правилната политическа линия по отношение на конфликтите в Украйна и Близкия изток, не означава, че е добър министър. Тагарев е печален министър за мен."

Лазаров обаче подчерта: "Не сме ние, които ще взривим обстановката. Може да си остане същата формула". 

Той намира и че има "сериозен експертен потенциал в ДПС", но според Лазаров те неслучайно са преценили, че не искат сега да участват формално

Относно заявените земеделски протести и техния потенциал преди ротацията, главният секретар на СДС припомни старата фраза "да се търси на кого е изгодно това нещо".