Няма да остана министър след ротацията, каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Имам усещането, че нямам политическа подкрепа, коментира още той преди заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

Хинков обяви, че се оттегля по собствено желание и вече го е заявил пред групата на ДСБ, която го издигна за министър.

По думите му случаят с "Пирогов" - финансовият одит, който бе извършен преди няколко седмици, е капката, преляла чашата.

"Случаят Пирогов ми показа, че аз няма да мога да управлявам адекватно тази система, която има нужда от тази реформа и тази реформа е смяна на мениджъри", каза Хинков. Той допълни: "И тъй като ще има смяна на конфигурацията с политическо мнозинство, именно това политическо мнозинство с реакцията по мои управленски решения ми показва, че би трябвало да се оттегля след ротацията". 

Той уточни, че началото на проблема е доста отдавна, почти в началото на мандата му, но с "дребни административни недоразумения", които е преодолявал. 

Здравният министър не посочи кой ще го наследи на поста.

Хинков поиска оставката на шефа на "Пирогов" Валентин Димитров заради загуба от 31,4 млн., лв. към 30 септември 2023 г., обществени поръчки и западане на болницата. Комисията по здравеопазване в парламента възложи на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да отмени издадения протокол, с който освобождава от поста директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички компетентни органи.

Депутатите в комисията заявиха, че докладът, който ѝ е представен, съдържа противоречиви данни и затова поискаха проверката на "Пирогов" да бъде извършена от външен одит и никой да не се съмнява в обективността на предоставената информация. Валентин Димитров остана на поста си.

Хинков тогава обяви, че ако данните от одита на спешната болница се окажат неверни, ще хвърли оставката си.

Очаквам да се произнесат институции извън нашия вътрешен одит, който направи този доклад, каза в отговор на въпрос дали са приключили проверките от прокуратурата, Сметната палата и Агенцията по държавна финансова инспекция.

Костадин Ангелов отрече да става здравен министър, ГЕРБ не са обсъждали номинации за поста

Председателят на здравната комисия в НС Костадин Ангелов изрази изненада от намерението на Христо Хинков.

"Това решение ме изненада, защото тя неговата оставка беше поискана от неговите хора, така да кажем, от министър Василев, от тяхната парламентарна група, от "Продължаваме промяната". Когато беше поискана, той отказа да я подаде и каза, че все още има какво да направи", каза депутатът от ГЕРБ, цитиран от БНР.

"До момента никакви имена не се обсъждат за нито едно министерство, много е рано. Има два месеца до ротацията", уточни Костадин Ангелов.

"Имам житейски принцип - никога не гледам назад, винаги гледам напред, така че нямам амбициите да бъде министър на здравеопазването в този спокоен период, така да кажем", коментира Костадин Ангелов.