След ротацията в правителството трябва да има политически фигури. Ако останалите политически формации в управлението стигнат до този извод, СДС е заинтересована и ще настоява да има свой министър - това обяви в неделя в Русе главният секретар на партията Илия Лазаров, цитиран от БТА.

По отношение на предстоящите избори за Европейски парламент той каза, че партията трябва да има представител. По думите му това ще бъде част от разговорите с колегите им от ГЕРБ в коалицията.

Лазаров каза още, че СДС категорично подкрепя кандидатурата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за конституционен съдия.

"Ние сме уверени в нейните качества и твърдо стоим зад нейната кандидатура. Тя е човек, който чете и се учи и прилага това, което знае. Ще подкрепим и кандидатурата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за конституционен съдия", каза още Лазаров.

Досега единствената потвърдена смяна сред минситрите касае здравното ведомство. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви преди дни, че няма да остане на поста след ротацията, а причините формулира така:

"Няма да мога да управлявам адекватно тази система, която има нужда от тази реформа и тази реформа е смяна на мениджъри. И тъй като ще има смяна на конфигурацията с политическо мнозинство, именно това политическо мнозинство с реакцията по мои управленски решения ми показва, че би трябвало да се оттегля след ротацията".